Pre ili kasnije, dogodiće vam se da otvorite frižider i pronađete teglu majoneza kojem će ubrzo isteći rok trajanja – ili ćete je pojesti, ili ćete je baciti.

Međutim, šta ako vam kažemo da postoji još mnogo načina na koji možete upotrebiti majonez, a nikada ih se ne biste setili? Predstavljamo vam 10 krajnje originalnih načina da upotrebite  majonez:

 1. Balzam za kosu.

  Kada dođe vreme za pranje kose, a ostali ste bez balzama – samo polako, bez panike! Majonez može poslužiti kao odlična zamena za balzam za kosu. Sve što je potrebno jeste utrljati ga na kožu glave, sačekati nekoliko minuta i onda oprati kosu najobičnijim šamponom. Vaša kosa će biti meka i sjajna.

 2. Brinite se o vašoj koži.

  Majonez se može koristiti i u kozmetici. Ne samo da može dati sjaj kosi, već može dati i dosta vlažnosti vašoj koži, a može vam izlečiti i pojedine manjkavosti na licu. Jednostavno namazati majonez na lice poput kreme i pustite da pokaže svoju magiju.

 3. Opekotine.

  Ako ste preterali sa sunčanjem tokom vrelih letnjih dana na plaži, a zaboravili ste da stavite zaštitnu kremu, verovatno sada imate neprijatne opekotine kao uzrok sunčanja. Međutim, majonez činu čuda baš kao i Aloe Vera – stvarno može ublažiti bol dok se koža ne oporavi.

 4. Osvežite lišće biljaka.

  Vaše biljke više ne izgledaju tako lepo? Malo majoneza utrljajte na lišće vašeg kućnog cveća i ono će dobiti svežu zelenu boju, kroz više meseci. Ovaj pomalo čudan trik koriste cvećari u svojim radnjama da bi cveće izgledalo lepše nego ono vaše.

 5. Očistite klavir.

  Dirke na klaviru nisu bele kao na novom klaviru? Vlažnim peškirom naneti majonez na dirke klavira, sačekati nekoliko minuta i obrisati ih. Majonez će skinuti svu prljavštinu sa njih i sada možete nastaviti sa sviranjem Betovenovih kompozicija.

 6. Očistite bojice sa zidova.

  Umesto da okrečite sve zidove u kući (zahvaljujući najmlađim zidnim umetnicima), možete koristiti majonez da vam zidovi opet budu besprekorno beli. Utrljajte malo majoneza na zidu, i nakon nekoliko minuta obrisati papirnim ubrusom. Poput magije – bojice će nestati, a zid će biti kao sveže okrečen.

 7. Skinite nalepnice sa auta.

  Imate  stiker na autu još iz devedesetih godina, a kojim se baš i ne ponosite? Ne možete da skinete stiker, a da vam ne ostanu beli tragovi? Majonezom prekriti neželjeni stiker i nakon par minuta očistiti. Majonez će rastvoriti sav lepak i nalepnica će se skinuti ne ostavljajući ikakve tragove.

 8. Ojačajte svoje nokte.

  Imate problema sa pucanjem noktiju? Nemate potrebe za trošenjem mnogo novca kod manikira. Majonez ih svakako može ojačati. Pripremite malu činiju majoneza, držite nokte potopljene u njemu oko 5 minuta i onda operite ruke. Nokti će vidno ojačati.

 9. Majonez kao skidač prstena.

  Sada kad ste sredili nokte, verovatno se pitate šta raditi sa prstenom zaglavljenim na prstu? Namazati malo majoneza oko prstena i on će veoma lako slkiznuti sa prsta.

 10.  Rešite se problema sa vaškama.

  Majonez se može koristiti i kao prirodan lek protiv vaški, bez ikakvih hemikalija. Izmasirajte kožu glave majonezom, stavite kapu za tuširanje i onda idite na spavanje. Ujutru oprati kosu. Ovo treba ponoviti nakon 10 dana.

   

 Prevod i adaptacija: Željko Marjanović