Prošle nedelje, predstavili smo vam deset rock albuma sa Ex-Yu prostora koji ove godine slave 20 godina od svog izlaženja. Ove nedelje, predstavljamo i drugi, poslednji deo liste u kom će prisutni biti srpski bendovi različitih generacijskih dobi koji su u to vreme uspeli pridobiti širi krug slušalaca.

Sunshine – Kokane

CD singlovi su u to vreme bili uobičajena praksa za promovisanje pesama u svetu, a kod nas se pod pojmom singl u to vreme više podrazumevalo radio airplay slušanje. Bio sam kod jednog poznatog muzičkog producenta priznatog u regionu i samim tim otkrio tajnu postojanja CD singlova u Srbiji – malo ko se odlučivao na takav vid izdavaštva. CD singl je za širu javnost objavljivao samo onaj ko ima jednu ili dve dobre pesme u različitim varijacijama, i upravo to je uradila grupa Sunshine, koja je te 1997. izdala svoj prvi CD singl u karijeri.

Sa tada popularnom grupom Plejboj su za potrebe filma „Do koske“ uradili pesmu nazvanu po izdanju „Kokane (Kokain)“ koja je bila propraćena dobro izrežiranim spotom koji je nosio pozitivnu poruku. Ta pesma se nalazi na CD-u u dve različite verzije, a druga pesma je bila anti-ratna „Atmo-capella ‘91 Preview“, plasirana uz spot u kojem su bili prikazani ratni prizori na području bivše Jugoslavije.

Plejboj – Overdrive

Ovaj tada popularni sastav iz čuvenog BBS (Brzi bendovi Srbije) pokreta pod vođstvom Igora Perovića i Romana Goršeka tada nije lenčario, te su te 1997. pored toga što su radili soundtrack za film „Do koske“ uradili i svoj novi album pod nazivom „Overdrive“, koji je objavio PGP-RTS. Najpropraćenije pesme su bile „Ko je ko“ i „Superstar“. Pored toga što su ostali verni funk-rock stilu kojeg su negovali i na ranijim izdanjima, ovaj album je bio propraćen i gudačkim i duvačkim delovima u pojedinim numerama.

Partibrejkers – Ledeno doba

Te 1997. popularni Brejkersi su 15 godina postojanja obeležili velikim open air koncertom na Kalemegdanskoj tvrđavi pokazavši na taj način zašto su jedne od preostalih rock legendi na našoj muzičkoj sceni – mogu bez problema da napune i otvoreni prostor ili sportsku halu. U sklopu jubileja su objavili i jedan od svojih najzapaženijih izdanja, album ”Ledeno doba”.

Uključuje pesme: ”Dobro radio loše radio”, ”Ledeno doba”, ”Sit gladan”, ”Sjajnija budućnost”, ”Ne možeš mi ništa” itd.

Familija – Seljačka buna

Ova grupa, nastala od bivših članova legendarnih sastava ”U Škripcu” ”Vampiri” pod vođstvom Dejana Pejovića-Peje, tri godine posle uspešnog debitantskog izdanja ”Narodno pozorište” objavila je i podjednako uspešan drugi album pod nazivom ”Seljačka buna”. Sa njega su se izdvojile pesme ”Paranoja” ”Boli me kita”.

Iako su odmah posle za narednu 1998. pripremili i treći album pod radnim nazivom ”Gradska čistoća”, dogodio se sasvim neočekivani raspad sastava; za ovo kratko vreme su ostali upamćeni kao jedan od najpopularnijih sastava novije srpske rock scene čija su im obeležja bili eklektičan zvuk i veseli tekstovi njihovih pesama.

Neverne bebe – Neverne bebe 2

Naredni izvođači na ovoj listi su iz srednjestrujaškog terena, a prvi takav sastav je „Neverne Bebe“, koji je te 1997. objavio svoj drugi album koji je izašao tri godine nakon prvog. Budući da kvalitetni muzičari poput vođe sastava Milana Đurđevića ulažu puno truda pri radu na svakom albumu, onda je ovakva pauza bila sasvim opravdana.

Sa albuma se izdvojila kultna balada ”Dvoje” koja je 2004. bila proglašena za ”baladu decenije” u državi, a za uspehom nisu zaostajale ni numere ”Godine srama””Stranac” i ”Divlje svinje”.

Van Gogh – No comment

„Van Gogh“ nosi titulu poslednjeg velikog srpskog rock sastava, a pošto su oni bili sastav u usponu u to vreme, oni su svoju novostečenu popularnost potvrdili prvim „live“ albumom u karijeri pod nazivom „No comment“ koji je predstavljao snimak sa njihova dva koncerta održana u beogradskom SKC-u 23. i 24. januara 1997.

Karakterističan je po tome što su na zadnjoj omotnici umesto naslova pesama bile ispisane boje koje su predstavljale neko osećanje koje ta pesma predstavlja. Tako je pesma „Neko te ima noćas“, poznata po gitarskoj solaži koju prati live verzija, uspešno iskoristila svoju drugu šansu da postane hit te je ta pesma od tada nezaobilazan deo njihovih nastupa. Ona je, npr. obeležena belom bojom jer, kao što je Đule jednom prilikom izjavio, pesma govori o čistom ljubavnom odnosu.

Galija – Voleti… voleti…

Popularni niški sastav je pre tih čuvenih 20 godina objavio svoj jedanaesti studijski album sa kojeg se kao najveći hit izdvojila zarazna pop pesma ”Kotor”, a među slušanima su bile i ”Pismo (Mnogo sam žena poželeo)””Milica”, i danas zaboravljena, „Kaća“.

Generacija 5 – Svet je tvoj

„Generacija 5“ je sastav koji je originalno funkcionisao sa delovanjem između 1977. i 1982. godine, a potom je usledio raspad sastava tokom kojeg se njegov vođa, klavijaturista Dragan Ilić – Ilke posvetio radu kao muzički producent i kao urednik u diskografskoj kući PGP-RTS (tada PGP-RTB).

Godine 1992, Ilke je zajedno sa basistom Milošem Stojisavljevićem – Cajgerom i gitaristom Draganom Jovanovićem – Krletom obnovio rad grupe u kojem su se sastavu pridružila dva nova člana – glumac Đorđe Nikolić poznatiji pod umetničkim imenom Đorđe David kao glavni vokal i bubnjar Zoran Radovanović. Godine 1994. izdali su kompilaciju na kojoj su se pored originalnih snimaka starih hitova interpretiranih od strane Jovana Rašića i Gorana Miloševića našla i tri nova studijska snimka snimljena sa Đorđem – dve poptupno nove pesme “Najjači samo opstaju” i “Povedi me u noć” i unplugged verzija pesme “Ti samo budi dovoljno daleko”.

Dvadeset godina postojanja su tri godine kasnije obeležili novim studijskim albumom pod nazivom „Svet je tvoj“ koji je bio sniman u Beogradu i Los Anđelesu tokom leta i zime ‘96/’97. Pored naslovne numere, izdvojile su se i pesme ”Nosi je košava”, ”Svira rokenrol”, ”Ritam tvoga dodira” i ”Šta ćemo sad nas dvoje”. Pored 11 potpuno novih pesama, mesto na albumu kao bonus materijal na kompakt-disk verziji albuma su našla i tri snimka sa televizijskog koncerta održanog u studiju RTS-a u Košutnjaku 1995. godine – u pitanju su unplugged verzije pesama „Dolazim za pet minuta“, „Pseto“ i „Rođen na asfaltu“. Ovaj album je ujedno bio i poslednji na kojem je Đorđe David bio glavni vokal jer je tri godine kasnije napustio grupu.

Zabranjeno pušenje (Beograd) – Ja nisam odavle

U prošlom delu je spomenut sarajevski deo „Pušenja“, a u ovom delu se, sasvim zasluženo, spominje i beogradska verzija sastava na čelu sa Neletom Karajlićem koja je te godine izdala album „Ja nisam odavle“.

Sa tog albuma su pored naslovne numere bile popularne i sledeće pesme: ”Gile šampion””Od istorijskog AVNOJ-a”, „Odlazi voz“ i ”dernek” pesma ”Ženi nam se Vukota” koja je nagovestila budući muzički pravac Neletovog sastava koji je zbog ilegalnog prava na korišćenje imena grupe i repertoara iz osamdesetih godina kasnije promenio muzički stil, koncertni repertoar i naziv u The No Smocking Orchestra.

Orthodox Celts – The Celts Strike Again

Za kraj ove dvodelne regularne liste je sačuvan beogradski sastav koji je preneo duh irske tradicionalne muzike u našu zemlju pod nazivom „Orthodox Celts“. Pod njihovim uticajem su počeli da nastaju brojni takvi bendovi u jugoistočnoj Evropi.

Dok su se na prvom albumu iz 1994. publici predstavili sa obradama tradicionalnih irskih pesama, na drugom albumu su počeli da prave i autorski repertoar pod uticajem takvog muzičkog žanra. Za početak, to su bile dve autorske pesme od kojih je za jednu „Drinking Song“ urađen i spot. Druga autorska kompozicija je nosila naziv „Blue”. Na narednim izdanjima su davali sve više autorskih kompozicija.

Od preostalih 14 obrada, sa albuma su se izdvojile „Star of The County Down“ i instrumentalna kompozicija koja nosi isti naziv kao i album.

Zanimljivost u vezi ovog albuma se odnosi na još jednu obradu „I’ll Tell Me Ma” u kojoj je u stihu „She’s the belle of Belfast City”, Belfast radi lokalizacije zamenjen sa Beogradom.

Međutim, ovo nije definitivan kraj ovakve liste jer smo kao bonus materijal ubacili i dva albuma uglednih pop-rock sastava iz Hrvatske i BiH koji su bili planirani za drugu pripremljenu listu, ali su se više uklapali u ovakav koncept zato što se ta dva sastava ubrajaju u ugledne rok grupe na području bivše Jugoslavije.

Crvena jabuka – Svijet je lopta šarena

Ovaj popularni sarajevski pop-rok sastav koji je obeležio drugu polovinu osamdesetih godina je u to vreme uživao u tek obnovljenom funkcionisanju rada čiji je prekid bio izazvan ratnim dešavanjima u Sarajevu. Godinu i po dana posle povratničkog albuma „U tvojim očima”, pred sam kraj 1997. su objavili sedmo studijsko izdanje pod nazivom „Svijet je lopta šarena” koji je bio sniman od septembra do novembra te godine u Makarskoj i Zagrebu.

Kao hitovi su se izdvojile pesme: „Da mi je do nje”, „Stižu me sjećanja”, „Vjetar (se vezat’ ne može)” i balada „Tebi je do mene stalo”.

Parni valjak – Samo snovi teku uzvodno

Da li je naša javnost zaboravila na ovaj popularni hrvatski sastav u to vreme, apsolutno je nebitno (mada mislim da ih niko nije zaboravio), ali su u to vreme članovi sastava pod vođstvom gitariste Huseina Hasanafedića-Husa i pevača Akija Rahimovskog zbog tadašnjih prilika izazvanih raspadom velike Jugoslavije svoje pesme reklamirali najviše na području Hrvatske, te tada velike izvođače iz „lepe njihove” iz političkih razloga nismo mogli videti na području Srbije i Crne Gore za to vreme.

Ionako ratna dešavanja nisu uticala na njihovu delatnost, pa su i u samostalnoj Hrvatskoj imali hitove koji su tek mnogo godina kasnije počeli da stiču status regionalnih hitova. Na njihovom albumu „Samo snovi teku uzvodno” je akcenat bio na tvrđim gitarskim rifovima u kom su „uljezne” numere bile dve balade – „Oba lica ljubavi” i „…A gdje je ljubav”. Pored tih dvaju numera, izdvojila se i duetska sa Tinom Rupčić „Dok je tebe”.


Naredne tri sedmice donosimo vam listu od 30 najboljih albuma izdatih pre 20 godina u domenima pop, dens i rep muzike.

Piše: Đorđe Vesković