Kao pripadnik muškog roda ne mogu da se načudim tome da sve “muške” sfere postaju sve njenjkavije. Vrhunski sportisti su se setili toga da pored kose sada blajhaju i  brade, pošto ono njihovo cmizdrenje i prenemaganje kada im u prsa puhne vetar očigledno nije dovoljno mekano. Zatim tu su i mužjaci koji nose “V izrez” skoro do pupka i one odvratne pantalone koje izgledaju kao helanke. A da ne pominjem činjenicu da je danas muškarac koji ume da se rukuje retka pojava poput cveta paprati (internet umotvorina).

Međutim, postoji jedna stvar koja odoleva svemu. Postoji to nešto koje ni u jednom scenariju neće dozvoliti pufnice i puslice u svojoj biografiji. A to je Broforce.

U pitanju je video igra iza koje stoji studio Free lives (a prema opisu na sajtu, čine ga tinejdž antropomorfne kornjače, koje su se upoznale u kanalizaciji Kejptauna). Razvoj igre je počeo 2012 godine, da bi  naslov ugledao  svetlost dana krajem 2015.

O čemu se zapravo radi?

Ovo remek-delo krasi retro grafika (čitaj: kao na Sega-Megi, ako ne i gora) i svima poznat način prelaženja nivoa (sleva na desno). Cilj je jasan i uvek isti:

  • Počni da navodiš svog heroja ka desnoj strani ekrana
  • Uništi svakog tupavog protivnika koji ti stane na put
  • Uništi svaka vrata, zid, kamen, drvo, pesak koji ti stane na put
  • Ubij đavola (obučenog u  smoking) koji na kraju svakog nivoa stoji na vrhu zgrade i smeje se – i prosto čeka da bude ubijen (jebiga, Lucifer je to, loži se na svaki oblik smrti uključujući i svoju)
  • Uhvati se za merdevine helikoptera koji te izvlači i odnosi sa mesta pobede dok se ceo nivo teatralno raspršava iza tebe u maniru najvećih akcionih hitova
  • Proslavi, obavi osnovne fiziološke potrebe i pripremi se za novu rundu klanja (tim redosledom).

U praksi, to izgleda ovako:

broforce_on_the_helicopter

Ah, a sada omiljena mi stavka- ko su protagonisti?

Kao neko ko je odrastao uz akcione filmove 80-ih i 90-ih (uz filmove na koje se kao klinac ložiš, kasnije shvatiš da su jednostavni i glupi, ali i da njihova banalnost ima neku lepotu koja te tera da gledaš Ramba 150. put), oduševljen sam činjenicom da postoji još zilion ljudi koji  prema pomenutom žanru i vremenu gaje veliku ljubav i osećaju nostalgiju kada čuju “Ajl bi bak!”

Heroji su bazirani na najpoznatijim akcionim likovima. Liče na njih (ako se to u gomili piksela veličine kocke čokolade i može primetiti) i imaju slična “bro” imena, čisto da ne bude tužbi i teških reči na sudu (i da se napravi omaž kulturi mačo muškaraca, bicepsa, eksplozija i plavuša u nevolji).

Deo ekipe čine Teksaški Rendžer Voker (kod Čak Norisa svaka reč mora početi velikim slovom, iz bezbednosnih razloga), zatim su tu malo manje opasni Brus Li, Blejd, Indijana Džons, Leon Profesionalac, Pobesneli Maks, Mačete, Univerzalni Vojnik, Rambo, Terminator, irska braća iz Boondock saints-a (evo vam i filmske preporuke, gratis). I još toliko likova. I malo više od toga. I konstantno će biti ubacivani u igru raznim update-ovima. I da, tu je i ekipa iz filma Expendabros… pardon, Expendables.

Svaki od pomenutih likova (među kojima je i jedna kultna herojina) ima posebno oružje i sposobnosti. Ali, ne zalećite se – caka je u tome da i vaš heroj pada od jednog metka kao i svaki njegov protivnik. Tako da se može reći da vas Broforce može  naučiti  sledećim životnim lekcijama:

  • U životu nema nazad, idi uvek napred (prevedeno na igru-nema levo, već samo desno)
  • Svet je surov (taman stigneš do kraja nivoa sa Neom iz Matriksa, pogodi te metak, vraćaš se na početak nivoa u koži onog tupana čije oružje predstavljaju pečeni pilići nafilovani TNT-jem – što je lošije nego što zvuči).

Hardverska zahtevnost faktički ne postoji, postoji mogućnost pravljenja i kačenja nivoa u cilju testiranja ostalih igrača-što će reći da igra uslovno rečeno nema kraj.

maxresdefault

Iako je Broforce teška igra, dajte joj šansu. I život je težak. Mnogo ćete puta poginuti u ulozi Robokapa koji se nameračio na bataljon plaćenika – ali ćete isto tako često u životu doživeti poraze i neuspehe.

I u oba slučaja ćete ustati. Kao pravi bro(ovi)!

Bez obzira da li imate savršeno kockastu vilicu kao Aflekov Betmen ili ne.

 

Mladoliki blizanac koji najviše uživa u ženskom društvu, mesištu, hard rok/metal muzici i gledanju Premijer lige. Po zanimanju inženjer. U životu i na “Menadžeru” samo Crvena Zvezda. Zarazio je pola planete uzrečicom “pošteno”.
Pošteno.