Čudo od deteta – Volfgang Amadeus Mocart u sećanjima Sofije Veber

Stefani Kauel, autorka knjige Udati se za Mocarta, rođena je u porodici umetnika, vrlo rano se zaljubila u stvaralaštvo Mocarta i Šekspira, a kao mlada je i sama počela da piše. U jednom periodu svog života pisanje je zamenila pevanjem u operi. Onda nas i ne čudi to što je kroz svoje delo poželela da nam približi život ovog velikana klasične muzike.

Roman Udati se za Mocarta donosi priču o mladom, talentovanom kompozitoru i pijanisti. Knjiga nam prikazuje emotivnu stranu njegove ličnosti, njegov odnos sa roditeljima i prijateljima, kao i brojne izazove na koje je nailazio tokom svog stvaralaštva.

U središtu priče nije samo Mocart, već i četiri sestre Veber: Jozefa, Alojzija, Konstanca i Sofija, čiji su životi bili duboko isprepletani sa životom ovog mladog umetnika. Svaka od njih ima svoju životnu priču, svoje nemire, strepnje, želje i svoja nadanja. A, sa druge strane, tu su želje i namere njihove majke, Marije Cecilije, koja ima planove za svaku od njih. Ona potajno sastavlja liste poželjnih kandidata za zetove, pritom nimalo ne vodeći računa o željama i osećanjima svojih kćeri.

U priču o Mocartu uvodi nas Sofija Veber, najmlađa od četiri sestre. 1842. godina je u Salcburgu. Sofija pripoveda biografu, gospodinu Novelu, o svom životu, vraćajući nas, najpre, u 1777. godinu, kada je u njen život i život njene porodice ušetao mladi Mocart. Doba njegove slave je prošlo, on je sada jedan od mnogobrojnih mladih muzičara koji se bore za milost vladara i plemića. Neprestano mu se čini da niko, čak ni njegov otac, ne može da mu oprosti što je odrastao. Četiri mlade žene koje su ga zavolele podstiču njegovu strast, ali i raskoš njegove muzike.

Mocart pokušava da udovolji svojim roditeljima i da postupa onako kako oni to očekuju od njega:

Moji roditelji i sestra su uvek zalagali svoje živote za mene. Zamisli kako je teško kada to moraš da otplatiš.

Rastrzan je između svojih snova i potreba, i očekivanja svojih roditelja. Duboko u sebi oseća da je rođen za nešto više, da zaslužuje bolji život od onoga koji trenutno živi. To čudo od deteta, kako su ga nazivali dok je bio mali, kao da je svojim odrastanjem srušilo sve mostove koji su ga vodili do uspeha:

Evo me ovde kako u 21-oj godini pokušavam da dostignem ono što sam bio kao mališan.

Čudo od deteta više nije dete, već mladi čovek sa svojim snovima, željama i ambicijama. Okružen ljudima koji ga ne razumeju i ne vide da je on bio, ali i ostao čudo, da je sposoban stvoriti izuzetna dela, on će morati da uzde svog života uzme u svoje ruke i da sa verom u sebe pokuša izgraditi bolju budućnost od one koju mu nameću i predviđaju. Želeo je ljubav, porodicu i dom. Nadao se da će sreću naći sa Alojzijom, ali ona se pokazala nedostojnom njegove ljubavi. Ipak, ni ona kao ni njene sestre nisu živele onako kako su maštale, i mi ne možemo biti stroge sudije kada su u pitanju njihovi, naizgled, neispravni postupci.

Ćerke ljubitelja muzike i njenog vrsnog poznavaoca, i žene čija je jedina misija da svoje ćerke dobro uda, ulazak u život odraslih zatekao je nespremne. Nisu bile u potpunosti zadovoljne sobom, neke su žudele za fizičkom lepotom, drugima je bila važnija lepota duše; borile su se da, nakon smrti oca sačuvaju porodicu na okupu, iako je to ponekad bilo izuzetno teško. Na kraju, ipak, neke od njih pronašle su sreću, iako je to dovelo do nezadovoljstva njihove majke. A, jedna od sestara se, naposletku, udala za  Mocarta.

Ne dajte da pobedi vaša radoznalost i da sada na Vikipediji pogledate koja od četiri sestre je u pitanju, već pročitajte ovu lepu knjigu i bolje upoznajte Mocarta i ove devojke koje su imale uticaja na njegov život i njegovo stvaranje. Pred vama će se pojaviti priča koja iz jednog drugog ugla osvetljava život ovog muzičkog genija, istovremeno nam prikazujući živote prosečnih ljudi koji se bore za svoju egzistenciju, sanjajući o nekom lepšem životu.

Na osnovu ovog dela stvara se utisak da je Mocart bio čovek otvorenog srca i uma, neshvaćen, jer je, kao svaki genije, bio ispred običnih ljudi; iskren, svestan svog talenta i svojih mogućnosti. Čitanje romana Udati se za Mocarta je idealan način da ovog vrsnog umetnika bolje upoznate, razumete i shvatite da se po nečemu ipak nije razlikovao od ostalih, a to je želja za ljubavlju kao neiscrpnom izvoru svakog dobra na svetu.


tekst i fotografija: Kristina 
◊ Još Kristininih recenzija knjiga možete pročitati na njenom blogu Sparks of Beauty. ◊