Dobre duše

Uvek sam u ljubavi i druženju davala prioritet ljudima za koje sam smatrala da imaju dobru dušu, čisto srce i misli. Znala sam šta god uradili to neće biti namerno, neće biti pakosno.

Lakše sam im sve praštala, jer kad god sam bila povređena, samo bih izvadila tu kartu i jednostavno sve se ostalo potiralo. Namerno sam se trudila da zaboravim sve neprijatnosti, da ne bih sebi pokvarila utisak.

„Znaš, naljutila bih se na njega, ali ima dobru dušu. Nije zao, ništa ne radi namerno. Jednostavno, ne obraća pažnju na takve stvari. Za njega su sve to sitnice.“

I, to je super funkcionisalo.

Osim, što sam jednom trenutku shvatila da sam se zaglavila u praštanju dobrim ljudima. Stvari su se ponavljale, a  ja sam iznova prelazila preko svega.

Najgore je što sam počela da se trudim da ubedim sebe, da opet treba sve da zaboravim, a nisam se tako osećala. Tištilo me je to što stalno moram da opravdavam nekoga.

Da li je dovoljno da čovek bude dobar ili mora imati još nekih pozitivnih osobina koje nama znače?

„Povredio me je, ali mu opraštam. Ja ga stvarno volim! Pored svega što je uradio, ja znam da on i dalje ima dobru dušu.“, često sam ponavljala sebi. Toliko često, da je počelo da mi gubi smisao.

Stvari su se gomilale. Koliko god da sam pokušavala da ubedim sebe da je dovoljno, sve mi je manje bilo. Želela sam da budu i obazrivi, da razmisle pre nego što nešto uradi, da se manje izvinjavaju, a više vode računa o mojim osećanjima.

Ali,  nema puno ljudi čistog srca, iskrenih i nezlonamernih.

Vredi li zbog toga zaboraviti sve ostalo, ili je previše?

Nažalost, kako vreme prolazi i kako postajem sve više okrenuta sebi, što je potpuno normalno, shvatam da ne mogu da prihvatim i opravdam više kao nekada. Potrebno mi je da se oslonim na ljude, da dobijem mnogo više od samo dobre duše.

Možeš biti i najbolji na svetu, ali ako nisi dobar za mene i prema meni ostaje mi samo da te volim izdaleka, da ti se divim što imaš hrabrosti da budeš takav. Ali, nažalost meni je potrebno mnogo više od toga.


Izvor fotografije: www.pinterest.com


 

Ceca voli da analizira, objašnjava sebi postupke i ljude, i neprestano se trudi da razume svet oko sebe. Veruje u bajke i jednoroge, a boji se pomisli da nismo svi, bar pomalo, dobri. Smatra da su ljubav i prijateljstvo osnova sreće. Duboko emotivno i razmaženo biće, koje daje sve od sebe da se svakoga dana promeni nešto nabolje.