FMU i Gvarnerijus nagrađuju – koncert Mirjane Anović i Miloša Đorđevića

Dvoje sjajnih mladih umetnika, studenti master akademskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, flautistkinja Mirjana Anović i klarinetista Miloš Đorđević, nastupiće u Ustanovi Gvarnerius u petak, 12. oktobra (20h) u okviru ciklusa koncerata “FMU i Gvarnerius nagrađuju”. Na programu koncerta su dela Kumera, Levina, Despića i Joliveta, a ulaz na koncert je slobodan.

Fotografija: Ana Nikolić / Vizual: Ustanova Gvarnerijus

Mirjana Anović (Vršac, 1996) osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u MŠ „Josif Marinković“ (Vršac). Godine 2014. upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu na katedri za duvačke instrumente – flauta, u klasi profesora Miomira Simonovića. Osnovne studije završava sa najvišom ocenom, te nastavlja master akademske studije na studijskom programu Izvođačke umetnosti. Postigla je značajne rezultate na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmčenjima: laureat na republičkom takmičenju (Beograd); laureat na internacionalnom takmičenju (Rumunija); laureati na Susretima flautista „Tahir Kulenović“ (Valjevo); I nagrada na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“; I nagrada na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“; II nagrada na festivalu „Ohridski biseri“ (Ohrid, Makedonija); II nagrada i specijalna nagrada za najbolje izvedeno delo Petra Konjovića „Satirova svirala“ na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“. Dobitnica je diplome i dve specijalne nagrade od Pokrajine Vojvodine za postignute rezultate tokom školovanja. Proglašena je laureatom na smotri muzičkih talenata Srbije 2016. i 2017. godine u rangu muzičkih akademija.

Miloš Đorđević (Smederevska Palanka, 1995), svoje muzičko obrazovanje započinje u OMŠ ,,Božidar Trudić“ (Smederevska Palanka). Srednje muzičko obrazovanje stiče u „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu. Studije započinje 2014. godine u klasi profesora Ognjena Popovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ove godine završava osnovne akademske i upisuje master studije, takođe u klasi prof. dr Ognjena Popovića.
Na domaćim i međunarodnim takmičenjima, Miloš postiže izuzetne rezultate: I nagrada na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu 2008, 2016, 2018; I nagrade na Međunarodnom takmičenju drvenih duvača u Požarevcu 2008, 2011, 2012, 2017; I nagrada na Festivalu muzičkih škola Srbije u Ćupriji 2008; I nagrada na festivalu muzičkih škola Srbije u Senti 2010; I nagrada (laureat) na FEMUS-u, Subotica 2011, 2012; I nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu 2011; I nagrada (laureat) na Međunarodnom takmičenju drvenih duvača u Požarevcu 2014. Usavršavao se kod eminentnih domaćih i stranih profesora: Ognjen Popović (FMU, Beograd), Veljko Klenkovski, Tadej Kenig (Akademija za muziku u Ljubljani), Dario Zingales (Mocarteum, Salcburg), Nikola Srdić (AU Novi Sad), Andreas Ottensamer (solista Berlinske filharmonije), Andjei Maevski (Solista Norveške opere, Oslo)…