FMU i Gvarnerijus nagrađuju – koncert Vuka Božilovića

Jedan od najboljih mladih pijanista Srbije, višestruko nagrađivani Vuk Božilović održaće koncert u Ustanovi Gvarnerius u subotu, 13. oktobra (20h) a na programu su dela Baha, Betovena, Šopena i Prokofjeva.

Vuk Božilović je rođen 1993. godine u Beogradu. Sa tri godine upisao je muzičko zabavište u muzičkoj školi “Davorin Jenko’’ u Beogradu. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi “Petar Konjović”, u klasi profesorke Milene Matijević, a od 2008. godine učenik je srednje muzičke škole “Kosta Manojlović” u Zemunu u klasi profesorke Irene Oparov Dobrile. Trenutno je student četvrte godine studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Lidije Stanković.

Laureat je takmičenja “Josip Slavenski” u Beogradu, 2010. godine kao i “Mihailo Vukdragović” u Šapcu, 2011. godine, a iste godine osvojio je i prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu. Laureat je takmičenja “Davorin Jenko” u Beogradu, 2012. godine, kao i Međunarodnog takmičenja u Nišu. Finalista je takmičenja “Guarnerius” i polufinaliusta takmičenja “Isidor Bajić” u Novom Sadu, 2012. godine. U okviru revije Šopenove muzike osvojio je 2. mesto. U aprilu 2014. godine, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Vuk je, pod palicom renomiranog dirigenta Bojana Suđića i u pratnji orkestra FMU, izveo Šopenov prvi klavirski koncert u e-molu. Sarađivao je sa renomiranim profesorima i pijanistima kao sto su Aleksandar Serdar, Aleksandar Madžar, Igor Lasko, Arbo Valdma, Baruh Meir i dr.

Nastupao je u mnogim salama širom Srbije kao što su Madlenianum, Studentski kulturni centar, Muzička galerija Kolarca, Svečana sala Guarneriusa, Velika sala Kolarčeve zadužbine, Kulturni centar Beograda itd. Dobitnik je nagrade iz fonda Katarine Aćimović koju dodeljuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.