“FMU i Gvarnerius nagrađuju” – koncert Severina Filipovića

Mladi pijanista Severin Filipović održaće koncert u Ustanovi Gvarnerius u petak, 30. novembra (20h) u okviru ciklusa “FMU i Gvarnerius nagrađuju” najbolje akademce Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na programu su dela Šumana, Mendelsona i Ravela a ulaz na koncert je slobodan.

Severin Filipović (1992. Makarska, Hrvatska) počeo je učiti klavir sa šest godina u Glazbenoj školi Makarska, te u istoj školi stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Olge Račić. Za vreme srednjoškolskog obrazovanja, sarađivao je sa Međunarodnim orkestrom mladih muzičara (”International Youth Orchestra” – Neumarkt) i svirao sa Dubrovačkom filharmonijom. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Lidije Stanković, a Master studije završava na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Briselu (”Koninklijk Conservatorium Brussel”) u Belgiji, u klasi red.prof. Aleksandra Madžara. Trenutno je na specijalističkim studijama Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrade iz fonda ”Jelena Pavlović” za najboljeg studenta klavira Fakulteta muzičke umetmosti za 2016. godinu.
Osvajao je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, uključujući I nagradu na ”18. međunarodnom takmičenju za mlade pijaniste” – Šabac (Srbija), I nagrada na Republičkom takmičenju kamernih sastava 2015. godine u Beogradu (klavirski duo), učešće u polufinalu takmičenja ‘’44. Jeunesses musicales’’ u Beogradu itd.
Sarađivao je i pohađao majstorske kurseve kod mnogih renomiranih profesora i pedagoga kao što su Arbo Valdma, Aleksandar Madžar, Jacques Rouvier, Ruben Dalibaltayan, Michael Uhde, Amy Lin, Boris Kraljević…

Sedmu sezonu ciklusa koncerata najboljih akademaca Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu podržava Ministarstvo kulture i informisanja.