FMU i Gvarnerius nagrađuju – Pavle Filipović i Dušan Prole

Višestruko nagrađivani mladi gitaristi Pavle Filipović i Dušan Prole nastupiće u Ustanovi Gvarnerius u petak, 09. novembra sa početkom u 20 časova, u okviru sedme sezone ciklusa koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ najbolje akademce Fakulteta muzičke umetnosti. Na programu koncerta su dela Rodriga, Hosea, Regondija i Merca a ulaz je slobodan.

Pavle Filipović (Beograd, 1995.) student je gitare u klasi prof. Darka Karajića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U toku školovanja bio je stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka i Sekretarijata za obrazovanje Gradske uprave grada Beograda. Osvajao je prve nagrade na mnogim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu: Prve nagrade na Republičkim takmičenjima (2006., 2008., 2010., 2012. i 2014. kao solista, a 2010. i 2012. kao član dua „Unico“ ); Prve nagrade na Festivalu muzičkih škola Srbije (2009. kao solista i 2010. godine kao član dua „Unico“); Prva nagrada na takmičenju gitarista „Memorijal Miloš Đorđević“ 2012. u Požarevcu; prva nagrada na Sarajevo International Guitar festivalu 2012; Prva nagrada na International Festival of Classical Guitar Sinaia 2012 – Rumunija; Druga nagrada na International Competition Forum Gitarre Wien 2012 – Austrija; Druga nagrada na 11th Anna Amalia Competition for Young Guitarists 2013 u Vajmaru (Nemačka); Treća nagrada na XV Guitar Art Festivalu 2014 u Beogradu, u solo kategoriji i Prva nagrada u kategoriji duo gitara,
Pohađao je majstorske radionice kod mnogih priznatih profesora među kojima su: Hubert Käppel, Eliot Fisk, Gabriel Bianco, Marco Tamayo, Zoran Dukić, Jorge Caballero, Jose Luis Martinez, Dmitrij Ilarionov, Pavel Steidl, Dušan Bogdanović, Oscar Ghiglia, Roberto Fabbri, Edin Karamazov, Denis Azabagić, Srđan Tošić, Goran Krivokapić, Xuefei Yang, Roman Viazovskiy, Thomas Offermann, Costas Cotsiolis.

Dušan Prole (Novi Sad, 1993.) svoje muzičko obrazovanje započeo je u osnovnoj muzičkoj školi ”Isidor Bajić” u klasi prof. Vedrana Ferizovića. Školovanje nastavlja izuzetno uspešno u Beogradu u srednjoj muzičkoj školi ”Josip Slavenski”, studirajući na vokalno-instrumentalnom smeru – klasična gitara, kao i na odseku za ranu muziku – lauta sa prof. Darkom Karajićem. Maturirao je 2012. godine u klasama Darka Karajića i prof. Dejana Brkića, kao laureat države i sa istaknutim pohvalama.
Dalje muzičko usavršavanje nastavlja na prestižnom univerzitetu muzičkih umetnosti u Cirihu-Švajcarska u klasi prof. Andersa Miolina. Dobitnik je 19 prvih i specijalnih nagrada na nacionalnim takmičenjima, kao i preko 10 nagrada na internacionalnim takmičenjima, među kojima se ističu: Treća nagrada na prestižnom XIII International Competition ”Forum Gitarre Wien 2010”; Laureat Republičkog takmičenja zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije 2012; Prva nagrada na istom takmičenju 2010; druge nagrade – Guitar Art Summer Fest 2006, 2008…
Usavršavao se kod mnogih današnjih svetskih imena klasične gitare, među kojima su: Pepe Romero, Goran Krivokapić, Aniello Desiderio, Nikita Koshkin, Marcin Dylla, Xuefei Yang, Roland Dyens, Carlo Marhcione, Marco Tamayo, Oscar Giglia, Ana Vidović i mnogi drugi.