Širom Srbije je poznat vašar u Šapcu, na Mihailovcu, za praznik Male Gospojine (21. septembar). Pre njega se organizuju takmičenja u humoru i satiri, poznata pod nazivom „Čivijada“, namenjena odrasloj publici, dok pažnju mlađe publike zaokuplja tradicionalni Čivijaški karneval.

Šabački vašar se, prema podacima Turističke organizacije grada Šapca, održava već više od jednog veka. Uglavnom traje od tri do sedam dana i, kako narod kaže, tamo se može kupiti sve – od igle do lokomotive.

Šatora sa hladnim pićima i vrućim pečenjem i roštiljem ima na svakom koraku, tezgi sa bombonama ručne izrade i liciderskim srcima, tezgi sa igračkama za decu, potom širokih šatora, koji prodaju polovnu i novu odeću i obuću, tehniku, majstorski alat i slično.

Na dan vašara (kada ima najviše mladjih posetilaca) aktuelne su i tezge sa kućnim ljubimcima – zečevima, ukrasnim ribicama i konjačama.

Trgovci i gosti ovog vašara dolaze iz raznih krajeva Srbije. Naravno, jedni jureći zaradu, drugi povoljnu i kvalitetnu robu ili provod.

Velika atrakcija na ovom vašaru su i razni ringišpili, autići na žeton, čuvena „Balerina“ i „Kamikaze”.

Čini se da Šabački vašar ima dva lica. Sa jedne strane vidimo široku ponudu hrane i pića po improvizovanih ugostiteljskim objektima i ringišpile, koji su namenjeni isključivo provodu i uživanju, dok sa druge strane imamo i brojne tezge sa odećom, tehnikom i kućnom opremom, koja nam je korisna na „duže staze.“

Ove godine je Šabački vašar nezvanično počeo 14. septembra, okupljanjem prodavaca polovne robe. Poslednji dan će, svakako, biti na praznik Male Gospojine. Bilo da ste kupac ili prodavac, na Šabačkom vašaru ćete sigurno naći nešto što vam je potrebno ili interesantno.

Da taj vašar nije tako dobar, zar bi o njemu bila ispevana poznata starogradska pesma: „Hoćemo li u Šabac na vašar?“

Hoćemo!


Tekst i fotografije: Dajana Lazarević