Idealne destinacije za ljubitelje čokolade

Svet je zaljubljen u čokoladu već od 11000 godina pre nove ere, kada su je prvi uzgajali Mezoamerikanci (Indijanci iz Srednje Amerike). Mi vam prenosimo pet destinacija za sve ljubitelje čokolade gde se mogu probati najbolji uzorci, prema mišljenju sajta Toptenz.net.

 

 

  1. San Francisko, Kalifornija

Bej Area je dom najstarijih proizvođača čokolade u SAD, pa je to jedna od destinacija za mnoge ljubitelje čokolade. Kao i u Njujorku, čokoladni turizam je najbolji način da posetite najbolje prodavnice čokolade. Možete i zakoračiti u istoriju, lutajući kroz Đirardelijev trg, koji je originalno sagrađen kao proširenje stare Đirardijeve fabrike.

Najbolje prodavnice čokolade u San Francisku

Đirardijeva čokolada je nastala tokom kalifornijske Zlatne groznice, po Dominiku Đirardiju, i postala je deo San Franciska koliko i tramvaj ili most Zlatna kapija. „Šrefen Berger“ je bila prva kompanija u Americi, koja je u potpunosti proizvodila čokoladu i oni nude besplatne obilaske fabrike šest puta dnevno. Druge radnje vredne posete su: Michael Recchiuti, XOX Truffle, Richart San Francisco, Cocoa Bella, TCHO, Coco-Luxe i Christopher Elbow Artisinal Chocolates.

  1. Aksaka, Meksiko

Drevni Mezoamerikanci su bili prvi svetski proizvođači čokolade i Meksiko od tada proizvodi čokoladu. Danas u Aksaki stanovnici su prigrlili čokoladu kao deo svoje kulture i posetiocima se čini da ne mogu prošetati ulicom, a da ne budu ponuđeni čokoladom ili toplom čokoladom, pecivom ili bombonama. Iako je najveći deo proizvoda od čokolade nastao ovde, veliki broj čokolada u Aksaki se pravi po starim porodičnim receptima, na stari način, ručno ili električnim brusilicama, pa mešano ručno.

Najbolje prodavnice čokolade u Aksaki

Locirani u ulici Dvadesetog novembra, tri najveća proizvođača čokolade u gradu su Moyordomo, Guelaguetza i La Soledad. U ulici Mina, kao i u ulici Dvadesetog novembra, možete videti čahure kakao pasulja pred skoro svim ulaznim vratima. Možete videti i prodavce koji nude svoje ručno napravljene čokolade u skoro svakoj prodavnici u gradu.

  1. Barselona, Španija

Španci su bili prvi Evropljani koji su osetili čokoladu donetu iz  Novog sveta, i Barselona je od tada centar za ljubitelje čokolade. Među čokoladnim izazovima, grad se može pohvaliti da je prva čokoladna mašina bila sagrađena 1780. Danas Barselona slavi svoje bogato nasleđe, sa muzejem posvećenim čokoladi, Museo de La Xocolata, koji sadrži sve – od skulptura od čokolade, do vruće čokolade.

Najbolje prodavnice čokolade u Barseloni

Tokom godine, Barselona proizvede neke od najfinijih čokolada, poput Antoni Amatller i Simon Coll. Njihove prodavnice, Chocolates Amatller i Chocolate a la Taza, proizvode najbolje čokolade preko 150 godina, od kada su prvi put otvorile vrata. Još neke radnje su: Dulcinea, Fargas i Pasteleria Escriba i sve su otvorene prvih godina 20. veka.

  1. Cirih, Švajcarska

U Švajcarskoj se konzumira više čokolade po osobi, nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a pored svetski poznatih kompanija poput Cailler-Nestle, Toblerone, Lindt, Treuscher i Sprungli, nije ni čudo. Cirih je srce proizvodnje čokolade u zemlji i Lindt, Treuscher i Sprungli imaju fabrike i prodavnice u gradu. Za zaista jedinstveno iskustvo Švajcarska turistička organizacija, zajedno sa fabrikom Cailler-Nestle nudi ekskurziju na “Švajcarskom čokoladnom vozu”. Voz kreće iz Montreuka i staje u Grujeru (gde se proizvodi grujerski sir), dok konačno ne dodje do Broka, gde gosti idu u obilazak Cailler-Nestle fabrike.

Najbolje prodavnice u Cirihu

Lindt, Treuscher i Sprungli mogu se svuda naći. U Lindtovom slučaju posetiti njihovu fabriku znači uštedeti od 10 do 20% i možete kupiti njihove čokolade u pola cene, koje su odbijene zbog lošeg pakovanja ili druge greške. Neki veliki čoko – butici u Cirihu su i Truffe, Schrober i Merkur.

  1. Brisel, Belgija

Cela zemlja Belgija je čoko – raj, koja se može pohvaliti sa 12 fabrika čokolade, 16 muzeja čokolade i više od 2100 prodavnica čokolade. Brisel stoji iznad ostalih. Ovaj grad je dom dveju od najvećih čokoladnih kompanija u svetu, Godiva i Leonidas, kao i mnogih manjih čoko – butika. Iako se mnoge vrste čokoladnih poslastica mogu pronaći u Briselu, praline su kraljevi. Ustvari, njih je prvi put proizveo Žan Nojhaus, 1912. Ako posetite Brisel, postarajte se da posetite Muzej kakaoa i čokolade (Musee du Cocao et du Chocolate), gde možete naučiti kako se prave čokolade.

Najbolje prodavnice čokolade u Briselu

„Glavni čokoladni grad sveta“, Brisel je prepun prodavnica čokolade. Grand Sablon, mali trg u srcu grada, sadrži neke od najboljih – on je dom za prodavnice: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas i Zaabar. Nijedno putovanje u Brazil nije potpuno bez posete Meri (Mary), koja je osnovana 1919. i omiljena je belgijskoj kraljevkoj porodici od 1949. godine.


Prevela Dajana Lazarević ◊ Izvor teksta: TopTenz.net