Iskustvo ili naivnost?

Ljudi govore da bi bili jako srećni da zadrže životno iskustvo, a vrate mladost. Tako bi znali da se mudrije postave u raznim situacijama, bili bi manje povređeni, a možda bi uspeli da izvuku i veću korist za sebe.

Možda sam naopaka osoba, ali ja to ne želim, čak smatram da bi mi to bila surova kazna. Zašto bih kvarila najlepše trenutke, zašto bih se odricala dečije naivnosti u dobu koje je stvoreno za to. Pa, poenta mudrosti i jeste da se stiče godinama, pre svega jer sreća ne zavisi od mozga, nego od srca. U mladosti nam je lakše da se vodimo srcem, baš zbog tog nedostatka iskustva.

Sasvim sigurno ne patim zbog godina, to je samo broj. Patim za onom naivnošću, onim čistim srcem koje sam nekada imala. Svet je bio ružičast, sunce je jako sijalo, a ja sam bila puna vere i nade.

I, moram priznati da sam zbog toga bila presrećna, bez obzira što se nije sve uvek srećno završavalo. Sada, kada se vratim u prošlost, shvatam da su ti trenuci možda bili kratki, ali izuzetni.

Nedostaje mi period kada sam mogla verovati svima, kada sam srčano davala sebe, ne bojeći se sa kakvim bi ranama mogla završiti.

Sa svakim novim iskustvom to se, malo po malo, gubilo.

Pitanje je da li je to pozitivno ili samo prirodno, i neophodno?

Ne znam da li bismo mogli opstati kada se ništa ne bi menjalo, ali jedno sigurno znam, tada mi je bilo lakše osetiti se srećnom. Razgovori su mi bili daleko interesantniji i lepši kada nisam kroz svoj mozak provlačila činjenice i razloge da verujem da možda ima neistine u onome što čujem. Uživala sam i pratila drugu stranu, dajući svakoj reči na značaju. Nije ni bilo bitno da li mu verujem, bilo je bitno da li mi prija. Zar nije prelep osećaj reći nekome da ga voliš i čuti to isto, bez straha od bola koji često dolazi nakon toga?

Iskustvo me je navelo da svet vidim realnije, što često znači i mračnije, a ništa od toga ne donosi srcu onu usplahirenost i oduševljenje kao kada nesvesno uletiš u nešto od čega ti se koža naježi, a duša rastopi.

Zato bih ja, kada bih se pitala, pre bila za to da mi oduzmete iskustvo, a vratite naivnost. Bilo bi lepo sve ružno izbrisati, očistiti se od sećanja koja su mi donela mudrost koju nisam ni tražila.

Godine mogu i da zadržim.


Izvor fotografije: www.pinterest.com


Ceca voli da analizira, objašnjava sebi postupke i ljude, i neprestano se trudi da razume svet oko sebe. Veruje u bajke i jednoroge, a boji se pomisli da nismo svi, bar pomalo, dobri. Smatra da su ljubav i prijateljstvo osnova sreće. Duboko emotivno i razmaženo biće, koje daje sve od sebe da se svakoga dana promeni nešto nabolje.