Ovogodišnja konferencija Future is NOW koja se održava u Amfiteatru 6 Ekonomskog fakulteta u Beogradu, a čiji je organizator studentska organizacija EKOF Media Group, okupila je brojne stručnjake iz različitih sfera, sa ciljem podsticanja inovativnosti, proaktivnosti i zainteresovanosti mladih u Srbiji za preduzetničke poduhvate uopšte.

future-is-now

Kroz panel Digitalna transformacija vodio nas je Nebojša Bjelotomić, direktor kompanije SAGA. Panelisti koji su govorili na temu promena u modernom svetu koje su uzrokovane digitalizacijom su:

  • Vojislav Lalić, rukovodilac sektora naprednih rešenja kompanije Vip mobile
  • Tatjana Lukić, direktorka kompanije Microsoft Business Solutions, Adriatics, Balkans & Baltics
  • Ivana Višnjić, finansijski direktor, Belmedic
  • Ivan Vasić, IT direktor kompanije Delta Holding
  • Saša Mihajlović, generalni direktor ENEL PS

Na samom početku panela, Nebojša Bjelotomić je u svojstvu moderatora prokomentarisao je ogroman značaj digitalne transformacije i smer u kom ona menja živote.

“Danas ne kupujemo samo knjigu, već nečiji utisak sa interneta”, Nebojša Bjelotomić

Nadovezujući se na ovo, Ivan Vasić je objasnio koliko je i poljoprivredna proizvodnja uznapredovala zahvaljujući digitalnoj transformaciji. “Projekte koje smo planirali za par godina u budućnosti pokrećemo danas”, komentariše i dodaje da definitivno nije očekivan toliki uticaj digitalnog u ovoj sferi.

Govoreći o prvoj paper free bolnici, Ivana Višnjić, finansijski direktor kompanije Belmedic, objašnjava da digitalna transformacija danas može da spasi život.

Radeći sa klijentima u više od 15 zemalja, Tatjana Lukić je imala prilike da vidi različite načine korišćenja tehnologija sa ciljem stvaranja vrednosti u najrazličitijim delatnostima. “Ne dajte se zatvoriti u kutiju. Sva znanja koja vam se danas nude omogućavaju vam da budete šta god želite.”, izjavila je Tatjana, govoreći o idejama koje neguje Microsoft.

Saša Mihailović iz kompanije ENEL PS ističe da se ne treba plašiti grešaka jer su greške te koje dovode do novih stvari, te da se koncepti danas ubrzano menjaju – ono što je nekad bilo prva pomisao kada se nekom spomene telefon drastično se razlikuje od današnjeg viđenja ovog aparata.

“U svakodnevnom životu i radu pravite izazove sebi, i drugima oko sebe, jer ti izazovi dovode do promena i inovativnosti.”, Saša Mihailović, ENEL PS

Ivana Višnjić ističe da je najvažnije od svega uspostaviti balans između posla i života te da treba naći pravu meru za korišćenje tehnologije, dok Vojislav Lalić ističe da je odavno prestalo da bude dovoljno završiti fakultet. Jednako su bitna i praktična znanja.

“Industriji informacionih tehnologija nisu potrebni samo programeri. Svako od vas ima priliku da u njoj nađe svoje mesto.”, Tatjana Lukić, Microsoft Business Solutions

Naposletku, Saša Mihailović je podstakao sve prisutne da izađu iz zone komfora, jer izlazak iz zone komfora znači rad na sebi. Bolje je imati stalno usavršavanje nego stalan posao, smatra on, jer će stalno usavršavanje samo po sebi doneti i dobro radno mesto.


izveštava Milica Stanisavljević