Velika i Mala galerija Doma Vojske Srbije svakog radnog dana su otvorene za posetice i često nude vrlo zanimljive izložbe. Ovih dana (tačnije od 24. aprila do 6. maja) održava se izložba “Srpkinja – heroina Velikog rata” u Maloj galeriji, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije.
Ne želim mnogo da otkrivam šta se nalazi na izložbi. Enterijer nije stvoren da vas impresionira – mali je i jednoličan, ali će vas pogoditi pravo u srce. Ovo je priča o našim (pra)bakama i njihovom teškom životu u Prvom svetskom ratu, kada su ostajale same kod kuće, dok su odrasli i zdravi muškarci odlazili u rat, i borile se da prežive i održe porodice.
To su bile jake žene, o kojima nam veoma nežno i sa razumevanjem piše Dimitrije Vujadinović u vodiču kroz izložbu. One su živele u neprekidnom strahu i nemaštini, suočavale su se sa teškim zločinima nad civilima, a na njihovim plećima su bila deca, stari, bolesni… One su brinule o drugima, sahranjivale poginule i pisale pisma puna ljubavi i podrške članovima porodice, koji su bili u logoru ili na frontu.

One nisu bile ratnice, niti ratne bolničarke. One su bile seljanke, domaćice, obične žene iz naroda, koje su se trudile da sačuvaju normalan način života u ratu, i, još važnije, da ga nastave posle rata. Tako nam u vodiču Dimitrije Vujadinović saopštava: “Posle rata one su uglavnom bile zaboravljene heroine, samo retke od njih dobile su neko priznanje. Ta i takva žena nije čak dobila ni pravo glasa u novoj državi!”
“Ženom se ne rađa, već postaje”, reči su francuske filozofkinje Simon De Bovoar. U skladu sa tim, toplo preporučujem ovu izložbu.

tekst i fotografije: Dajana Lazarević