Jestivi vodeni mehuri bi uskoro mogli da zamene plastične flaše

Plastične flaše bi uskoro mogle da postanu deo prošlosti zahvaljujući ovim neverovatnim jestivim vodenim mehurima, koje je kreirao tim za inovativna održiva pakovanja, smešten u Londonu.

Mehuri nazvani „Ooho!“  kreirani su obavijanjem gutljaja pijaće vode jestivom membranom, napravljenom od prirodnog ekstrakta morskih algi. Ništa se ne baca, a produkt je potpuno biorazgradiv za četiri do šest nedelja, ako nije konzumiran.

Tim iza ove briljantne ideje zove se Skipping Rocks Lab, a sastavljen je od grupe diplomaca inženjeringa sa RCA (Kraljevskog koledža umetnosti) i Kraljevskog koledža u Londonu, koji su prvi predstavili svoju revolucionarnu ideju 2013. godine. Od tada, oni naporno rade da svoje snove pretvore u stvarnost, a internet stranica za finansiranje, koju su skoro otvorili, sakupila je oko 600 000 britanskih funti (750 000 američkih dolara) za samo nekoliko dana.

S obzirom na to da je procenjeno da samo SAD godišnje iskoristi 35 biliona plastičnih flaša i na to da su potrebne stotine godina da se plastične flaše za vodu razgrade, ovo zvuči kao briljantna ideja iza koje bi svako stao.


prevela Dajana Lazarević ◊ izvor teksta i fotografija: Bored Panda