Koncert Jovana Kolundžije u Smederevu i Jelene Zidarić u Gvarnerijusu

Violinista Jovan Kolundžija održaće završni koncert velike turneje po gradovima Srbije u petak, 14. decembra, sa početkom u 20 časova, u Centru za kulturu u Smederevu. Uz klavirsku saradnju Nikole Zaringera, jednog od najboljih mladih pijanista Srbije, maestro će izvesti najlepša dela Leklera, Baha, Čajkovskog, Sen-Sansa, Hesa, Njumena i Legrana.

U okviru veoma uspešne dvomesečne turneje, Jovan Kolundžija održao je koncerte u Mladenovcu, Ćupriji, Kovačici, Pančevu, Jagodini, Svilajncu i Rumi, a svaki nastup ispraćen je ovacijama, prepunim salama i velikim interesovanjem mladih muzičara. Važan segment turneje posvetio je mladim talentima, najboljim učenicima muzičkih škola iz gradova domaćina i pre svakog koncerta, za najtalentovanije mlade violiniste, održao besplatan majstorski kurs.

Turneja je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i kompanije Dunav osiguranje.

 

Višestruko nagrađivana pijanistkinja Jelena Zidarić održaće koncert u Ustanovi Gvarnerius, u petak, 14. decembra (20 časova) u okviru sedme sezone ciklusa koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“. Na programu su dela Skrjabina i Lista a ulaz je slobodan.

Jelena Zidarić (Šabac, 1995.) osnovno i srednje muzičko obrazovanje završila je u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ u Šapcu, kao đak generacije. Upisala je osnovne akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2012. godine, u klasi prof. Aleksandra Šandorova. Od treće godine osnovnih akademskih studija je u klasi prof. Branka Penčića. Diplomirala je 2016. godine, a master akademske studije završila 2017. godine, sa najvišim ocenama. Dobitnica je stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije. Trenutno je na specijalističkim akademskim studijama na FMU u Beogradu, a uporedo i na umetničkom usavršavanjuna Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltajana.
U toku dosadašnjeg školovanja osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima: Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola (prva nagrada 2005. i 2007.), Festival muzičkih i baletskih škola Srbije (2005. u Lazarevcu i 2007. u Vršcu kao pobednik kategorije), Internacionalno takmičenje „Davorin Jenko“ u Beogradu (prve nagrade od 2006. do 2009. i 2012.), Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu (prve nagrade od 2003 do 2008 i 2010. a pobednik kategorije 2007. i 2011.), XI međunarodni pijanistički konkurs Nikolaj Rubinštajn i XII međunarodni pijanistički konkurs Aleksandar Skrjabin u Parizu (na oba takmičenja 2012. godine druga nagrada).
Aktivno svira u klavirskom duu sa sestrom Milicom, a akcenat stavljaju na epohalna dela ruskih kompozitora.
Pohađala je seminare Jurija Kota (Ukrajina), Aleksandre Romanić (Nemačka), Svetlane Bogino (Rusija), Vladimira Ogarkova (Rusija), ArboValdme (Nemačka), Igora Laska (Francuska), Jevgenija Starodubčeva (Rusija), Natalije Trul (Rusija), profesora sa Muzičke akademije „Gnesin“ u okviru Ruskog doma itd. Radi kao nastavnik klavira u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ u Šapcu od septembra 2016. godine, te je do sada sa nekoliko učenika ostvarila nagrade na takmičenjima („Josip Slavenski“ u Beogradu, Festival mladih pijanista u Šapcu).
Program koji trenutno izvodi su 24 prelida iz opusa 11, koje je komponovao ruski kompozitor Aleksandar Skrjabin u svom ranom periodu stvaralaštva, kao i kapitalno romantičarsko klavirsko delo iz prve sveske Godina hodočašća (Švajcarska) Franca Lista, Dolina Oberman.

Sedmu sezonu ciklusa koncerata najboljih akademaca Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu podržava Ministarstvo kulture i informisanja.