Koncert pijanistkinje Milice Zidarić

Večeras, 11. decembra sa početkom u 20 časova, posetioce Centra lepih umetnosti Gvarnerius očekuje koncert mlade pijanistkinje Milice Zidarić, koja će nastupiti u okviru 7. ciklusa „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ najbolje akademce Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na programu su dela Skrjabina i Rahmanjinova a ulaz na koncert je slobodan.

Milica Zidarić (Šabac, 1991.) završila je osnovnu i srednju muzičku školu „Mihailo Vukdragović“ u Šapcu u klasi prof. Margarite Vujović. Osnovne, master i specijalističke akademske studije klavira uspešno završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beograduu klasi prof. Branka Penčića. Za vreme trajanja studija sastavni deo njenog repertoara činile su Šopenova sonata br. 3,op. 58 u ha-molu, Skrjabinova sonata br. 3, op. 23 u fis-molu i Ravelov klavirski ciklus „Gaspar noći“. Doktorski umetnički projekat koji trenutno priprema čine kompletni prelidi Sergeja Rahmanjinova – op. 3 br. 2, 10 prelidaiz op. 23 i 13 iz op. 32. Paralelno sarađuje sa renomiranim prof. Rubenom Dalibaltajanom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao student umetničkog usavršavanja od 2018. godine.

U toku dosadašnjeg školovanja osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim: Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola (prve nagrade 2005. i 2007.), Internacionalno takmičenje mladih pijanista „Gradus ad Parnasum“ u Kragujevcu (prva nagrada 2005.), Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu (prve nagrade od 2004. do 2009.), Takmičenje „Orfeus“ u Trgu-Žiu u Rumuniji 2006. (pobednik kategorije); Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ – klavirski duo Milica i Jelena Zidarić 2017. godine (laureati).
Pohađala je master klasove prof. Svetlane Bogino, Vladimira Ogarkova, Natalije Trul (Rusija) i mnogih drugih.

Dobitnica je stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije za školsku 2012/2013. godinu, koja se dodeljuje najboljim studentima završnih godina akademskih studija. Angažovana je kao klavirski saradnik u Muzičkoj školi „MihailoVukdragović“ u Šapcu od septembra 2013. godine.

Sedmu sezonu ciklusa koncerata najboljih akademaca Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu podržava Ministarstvo kulture i informisanja.