Koncert pobednice Kanadskog nacionalnog takmičenja 2017. u Ustanovi Gvarnerius

Marija Krstić, mlada violinistkinja srpskog porekla iz Otave, prvakinja Kanadskog nacionalnog takmičenja 2017. godine, održaće solistički koncert u Ustanovi Gvarnerius, Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije u subotu, 14. aprila 2018. godine, sa početkom u 20 časova. Marija će nastupiti uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović a za susret sa beogradskom publikom pripremila je program na kojem će se naći sonate Baha i Prokofjeva, kao i kompozicije Sibelijusa, Čajkovskog i Sen-Sansa. Ulaz na koncert je slobodan. 

Marija Krstić (Otava, Kanada, 2001.) muzičko obrazovanje započela je u svojoj četvrtoj godini kada je počela da svira violinu u klasi profesora Olene Vihovske i Sergeja Vihovskog. Uz redovno školovanje na engleskom i francuskom jeziku, studirala je i po programu Kanadskog Kraljevskog konzervatorijuma i stekla diplomu violinskog izvođača (Associate of the Royal Conservatory Diploma in Violin Performance). Usavršavala se kod Ute Hasenauer (u okviru programa Austrijske letnje muzičke škole), Jehonatana Berika (profesora Univerziteta u Otavi), Majumi Seiler (profesora Glen Guld muzičke skole iz Toronta) i Jovana Kolundžije.

Od svoje osme godine je u samom vrhu Kanadskog nacionalnog takmičenja, gde je bila pobednica i nosilac prve nagrade tri puta, dok je četiri puta osvajala drugo mesto. Bila je najmlađi polufinalista nacionalnog takmičenja Montrealskog Simfonijskog orkestra.

Koncerti i takmičenja odveli su je u koncertne dvorane širom Kanade – Edmonton, Montreal, Toronto, Kvebek Siti, Vankuver. Nastupala je i na koncertima pobednika Kanadskog nacionalnog takmičenja, uključujući i koncert pobednika u Otavi, koji je vodio Aleksander Šeli, dirigent i muzički direktor orkestra Kanadskog nacionalnog umetničkog centra u Otavi.

Od 2010. godine Marija Krstić održava godišnje dobrotvorne solističke koncerte za otavsku publiku, kojima se sakupljaju sredstva za Srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Stefan u Otavi. U novembru 2016. godine, u prisustvu princa Aleksandra Karađorđevića i princeze Katarine Karađorđević, nastupila je na humanitarnoj večeri za Fond Lajflajn u Otavi, koji pomaže bolnicama u Srbiji. Svake godine nastupa kao izvođač na humanitarnim koncertima za decu u Kampučiji.

Marija Krstić redovno svira na koncertima Fondacije mladih gudačkih izvođača u Otavi. Izvođač je i dobitnica stipendije proslogodišnjeg međunarodnog otavskog letnjeg festivala kamerne muzike. U februaru 2018. godine, nastupila je kao solista sa Kanata simfonijskim orkestrom. Ona je istovremeno i koncertmajstor i solista gudačkog ansambla Vihovski u Otavi.

Posebno neguje ljubav prema pravoslavnoj duhovnoj muzici kao članica i asistentkinja dirigenta hora Srpske pravoslavne crkve Sveti Stefan u Otavi, Elijasa Dubelstena.