Koncerti mladih talenata ove nedelje u Gvarneriusu

U okviru novouspostavljene saradnje Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu i Ustanove Gvarnerius, u utorak, 04. juna (19h) beogradskoj publici predstaviće se talentovani mladi klarinetista Nikola Marjanov, laureat međunarodnog klarinetskog takmičenja „Czech Clarinet Art“ 2014. godine, jedan od najboljih studenata Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Nikola će nastupiti uz klavirsku saradnju Nevene Gligorić a na programu koncerta su dela Buzonija, Basija, Debisija i Vidmana.

Nikola Marjanov nakon uspešno završene osnovne muzičke škole za klavir, violinu i klarinet u Vrbasu, učenje klarineta nastavlja u klasi profesora Đure Pete u srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, gde uporedo pohađa i bilingvalno odeljenje na nemačkom jeziku u gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“. Studije klarineta upisuje 2015. godine sa 16 godina na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi profesora Miloša Mijatovića. Sledeće godine studije nastavljana Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu u klasi profesora mr Aleksandra Tasića, gde je trenutno student treće godine.
Pohađao je majstorske kurseve mr Nikole Srdića, mr Đure Petea, mr Aleksandra Tasića, Žolta Satmarija, Ognjena Popovića, Bele Kovača, Miloša Mijatovića i Milana Rerihe. Tokom školovanja osvojio je brojne nagrade od kojih se izdvajaju laureat međunarodnog klarinetskog takmičenja „Czech Clarinet Art“ 2014. godine, kao i dve prve nagrade na republičkom takmičenju iz klarineta. Kao orkestarski muzičar nastupao je sa međunarodnim omladinskim orkestrom u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, sa omladinskim orkestrom Verbijer festivala u Švajcarskoj 2014, 2015. i 2017. godine, sa omladinskim duvačkim orkestrom Evropske unije u Luksemburgu i Holandiji 2016. godine na poziciji prvog klarineta. Kao orkestarski muzičar svirao je pod dirigentskom palicom čuvenih dirigenata: Danijel Harding, Dmitri Slobodeniouk, Hesus Lopez Koboz, Alondra de la Para, Džošua Vilerštajn, Danijel Rajskin.

       ***

U okviru osme sezone ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u petak 07. juna u Ustanovi Gvarnerius, ljubitelji zvuka klavira imaće priliku da uživaju u talentu izuzetnog mladog umetnika, jednog od najboljih mladih pijanista Srbije, Nikole Zaringera. Na programu su najlepša dela Baha, Hajdna, Betovena, Bartoka i Šopena a ulaz na koncert je slobodan. Osmu sezonu „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd.

 

Nikola Zaringer (Beograd), završio je Srednju muzičku školu ,,Stanković“, u klasi prof. Vanjuške Martinović. Dalje školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu najpre u klasi prof. Nevene Popović, a zatim i u klasi prof. Vladimira Cvijića.  Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu, od kojih se posebno izdvajaju: nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije; prve nagrade na Internacionalnom pijanističkom takmičenju ,,Isola del Sole“ u Gradu (Italija, 2010), Klavirskom takmičenju ,,Slavenski“ u Beogradu (2012), Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici (2013), Banjalučkom bijenalu (2014), Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu (2014. i 2015.), Internacionalnom pijanističkom takmičenju ,,Davorin Jenko“ gde je bio i laureat takmičenja (2017); drugu nagradu osvojio je na Međunarodnom pijanističkom takmičenju ,,Citta’ di San Dona’ di Piave” u Veneciji 2015. godine. U kategorijama kamerne muzike, osvojio je treću nagradu na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije 2012. a iste godine i prvu nagradu na Internacionalnom takmičenju ,,Anemos Arts“ u Rimu.

Pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih pedagoga i pijanista kao što su: Jokut Mihailović, Kemal Gekić, Edmund Dejv, Hinko Haas, Manlio Pinto, Aidas Poudziukas, Ian Dzons, Milana Černjavska, Sergej Senkov, Eva Kupiec i Stiven Kovačević. Nastupao je na brojnim koncertima u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Pančevu, Jagodini, Knjaževcu, Ćupriji, Brčkom, Skoplju itd. kao i na festivalima, poput ,,World Piano Conference” (Novi Sad)  i ,,IX Musiktage” (Seefeld, Austria).

Nastupao je na autorskim koncertima kompozitora Vladimira Tošića, održanim u maju 2016. godine u Sali Beogradske filharmonije, galeriji Artget u decembru iste godine kao i Galeriji Kolarčeve Zadužbine u novembru 2017. godine. U okviru centralne proslave 80 godina Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, održane u Galeriji Kolarčeve Zadužbine na promociji ,,Monografije’’ u izdanju Fakulteta muzičke umetnosti u novembru 2017. godine izveo je dela kompozitora Milenka Živkovića.

Dobitnik je nagrada Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, iz Fonda ,,Olga Mihailović” i Fonda ,,Katarina Aćimović’’.

U oktobru 2018. godine započinje master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vladimira Cvijića, a istog meseca i saradnju sa našim proslavljenim violinistom Jovanom Kolundžijom.