Koncertna nedelja u ustanovi Guarnerius

Klavirski duo Tea Dimitrijević- Dejan Subotić održaće koncert u Ustanovi Gvarnerius u ponedeljak, 24. decembra sa početkom u 20 časova, a za publiku u Gvarnerijusu izvešće kompozicije srpskih autora Branke Popović, Svetlane Savić, Miloša Petrovića, Svetislava Božića i Vladimira Tošića.

Klavirski duo Tea Dimitrijević- Dejan Subotić ostvario je veliki broj koncerata u eminentnim beogradskim salama kao i gradovima Srbije, izvodeći obiman repertoar koji obuhvata dela od perioda klasicizma do XXI veka. Tokom 2010. godine nastupali su u okviru proslave 200 godina rođenja Roberta Šumana na Gala koncertu u Skupštini grada, u okviru Festivala “Šuman i njegovi dvojnici”, kao i na 45. Mokranjčevim danima u Negotinu čiji je snimak emitovao i britanski radio BBC3. U novembru 2011. godine  održali su koncert- “Integralna dela Erika Satija za klavir četvororučno” a u aprilu 2012. koncert Debisijeve muzike za klavir četvororučno, a povodom 150 godina od rođenja ovog umetnika. Održali su nekoliko tematskih resitala “Muzika za decu”, “Žene kompozitori”, “Francuska muzika XIX i XX veka”. Premijerno su izveli veliki broj kompozicija za klavir četvororučno domaćih autora koja su im i posvećena. Tea Dimitrijević i Dejan Subotić su prvi umetnici koji su doktorirali  iz oblasti kamerne muzike u našoj zemlji.

***

Najtalentovaniji akademci Katedre za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu održaće koncert u Ustanovi Gvarnerius u sredu, 26. decembra (20h) u okviru sedme sezone ciklusa “FMU i Gvarnerius nagrađuju”. Nastupaju Ivan Nešić, Kristina Nikitović, Anđela Krsteva, Sonja Marjanović, Vojin Aleksić, Leontina Martić, Margo Režak, Jana Čokić, Đorđe Stekić, Katarina Cvjetković, Milos Bubalo, Teodora Radosavljević i Tijana Dimitrov a na programu su dela Bramsa, Šuberta, Krajslera, Šostakoviča, Mocarta, Sen-Sansa, Vijenjavskog,Sarasatea, Bende,Bruha, De Falje.

***

Koncertom “Praznični festival umetnosti” u Ustanovi Gvarnerius, Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije 27. decembra 2018. sa početkom u 20 časova, muzička organizacija DŽIPEK iz Bostona započinje novu sezonu koncertnih aktivnosti u Beogradu. Nakon serije uspešnih muzičkih nastupa u salama poput Beogradske filharmonjie, Kolarčeve zadužbine, Kombank dvorane, ova asocijacija se oprašta od 2018. godine prazničnim resitalom na kojem će nastupiti mladi izvođači iz Kine, SAD i Srbije.

Publici će se predstaviti talentovani gosti Bejdli Li i Rejčel Li, pijanisti, koji su već imali čast da nastupaju  i da pobede na muzičkim takmičenjima u Karnegi Holu. Sa njima će svirati naši mladi talenti Dunja Kalamir, na violini, Mateja Blažić, na saksofonu, Ognjen Drašković na violončelu, Anja Ovaskainen, na violini koji su stipendisti Fonda za mlade talente Grada Beograda. Izvodiće se dela iz muzičke kulturne baštine Kine i Evrope.

Na ovaj način, muzička organizacija DŽIPEK (GIPAC) nastavlja da  pruža mladim muzičarima priliku da nastupaju u muzičkim dvoranama širom  regiona spajajući kompozitore, mlade izvođače i njihove pedagoge u svevremenu muzičku harmoniju boreći se tako za kulturu, lepotu i kolektivno dostojanstvo. Beogradskoj publici biće zanimljivo da na jednom mestu čuju tardicionalne kineske kompozicije “Cvet jasmina”, “Pastirova pesma”, “Zaljubljeni leptiri”, “Devojka bele kose” koje su ovekovečili kompozitori poput: Ding Shande,  Zhou Guangren, He Zhanhao, Chen Gang, Jiang Jing uz našoj publici poznatu muziku Šopena, Paganinija, Glinke, Baha, Eugena Bozea i drugih.

***

Sedma sezona ciklusa “FMU i Gvarnerius nagrađuju” svečano će biti zatvorena koncertom izuzetnog soprana Milene Damnjanović, studentkinje doktorskih studija solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koja će nastupiti u petak, 28. decembra (20h) u Ustanovi Gvarnerius, uz klavirsku saradnju Vladimira Gligorića. Na završnom koncertu ciklusa publika će imati priliku da uživa u kompozicijama Mocarta, Boita, Gunoa, Čajkovskog, Pučinija, Verdija i Rosinija a ulaz na koncert je slobodan.

Milena Damnjanović (Kruševac, 1994.) trenutno je na prvoj godini doktorskih studija u Beogradu u klasi profesorke Violete Pančetović Radaković. Nižu muzičku školu završila je na odseku Klavir, a zatim je svoje muzičke sklonosti razvijala na odseku Solo pevanje u Srednjoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Kruševcu, gde je, ostvarivši brojne uspehe na republičkim takmičenjima iz solo pevanja, klavira, harmonije i solfeđa, proglašena đakom generacije 2013. godine. Osnovne akademske studije na Katedri za solo pevanje upisuje 2013. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Diplomirala je 2017. godine, master studije završila 2018. godine u klasi prof. Violete Pančetović Radaković.

Dobitnica je Nagrade iz fonda Danica Mastilović za najboljeg i najperspektivnijeg studenta na studijskoj grupi za Solo pevanje u akademskoj godini 2015/2016, kao i Godišnje nagrade za najbolju studentkinju na studijskom programu za Solo pevanje u akademskoj godini 2017/2018, u klasi mr Violete Pančetović Radaković. Nosilac je Dositejeve stipendije  Fonda za mlade talente Republike Srbije. U okviru jubilarnog 50. BEMUS-a, održala je koncert u Skupštini grada, kao mladi umetnik.

Tokom ove godine, u okviru sedme sezone ciklusa “FMU i Gvarnerius nagrađuju”, na 20 koncerata učestvovalo je više od pedeset najuspešnijih akademaca Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a njihovi nastupi izazvali su veliko interesovanje i oduševljenje beogradske publike. Ciklus koncerata “FMU i Gvarnerius nagrađuju” pokrenut je 2012. godine, sa ciljem da se najboljim studentima ovog fakulteta omogući da kroz solistički nastup, svoj talenat i izuzetan trud uložen u postizanje vrhunskih rezultata, predstave javnosti, kao i da se skrene pažnja publike i medija na njihove uspehe.

Pokrovitelj ciklusa je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.