Lučinuška ponovo sija!

U Ruskom domu je u sredu uveče, 13. juna, održan koncert Hora „Lučinuška“ u sklopu proslave 85 godina postojanja Ruskog doma. Slobodno možemo reći da su dame slavujskih glasova, od milja zvane „Lučinuške“, ponovo zasijale i osvojile naša srca, ispunivši ih blagošću i toplinom.

Osnivač hora prof. Andrej Tarasjev skromno je rekao u toku svog izlaganja: „Mi nismo hor, mi smo raspevana porodica koja voli slovenske pesme. Dozvolite da tu radost podelimo sa vama.“

Približivši publici hor i smisao njegovog postojanja, prof. Tarasjev se vratio na glavnu svrhu okupljanja: priču o Rusima u Beogradu. Ceo sat je pričao o osveštavanju i otvaranju Ruskog doma (1933. godine) i radu Ruske osnovne škole i Ruske gimnazije (namenjenih deci ruskih emigranata). Njegovo izlaganje je bilo prijatno prekidano pesmom Hora „Lučinuška“, koji je izvodio pesme vezane za događaje o kojima je profesor govorio. A nakon izlaganja prof. Tarasjeva publika je uživala u izvođenju stalnog pevačkog repertoara „Lučinuški“ i uvodima u svaku pesmu, kojima je svaki put očaravala Branislava Marković. Zanimljivo je da nju, iz poštovanja, članovi hora nazivaju i svojom „razrednom“, a ona sa osmehom prihvata tu titulu.


Iz predavanja prof. Tarasjeva saznali smo da je svaka školska godina u Ruskoj školi počinjala pesmom „Славься Родина святая!“ (i odmah je hor zagrmeo pesmom), a diplome su se dodeljivale uz pesmu Marine Frank „Прощание со школой“, koju je ovom prilikom na ruskom i srpskom (svoj prevod) pročitala Jelena Mihajlović. I sam profesor je bio učenik te škole, u kojoj je njegov otac bio profesor veronauke. Zato su se često mogle osetiti prijatne emocije, a sam profesor je zračio toplinom prisećajući se tog vremena, uz mnoštvo zanimljivih anegdota.
„Ruski dom je stariji od mene mesec dana“, našalio se prof. Tarasjev, „A koliko je bilo značajno otvaranje Ruskog doma vidi se po tome što su u gornjoj loži na otvaranju sedeli kraljica Marija, kneginja Olga i knez Pavle. Ruska emigracija je davala priloge za otvaranje Ruskog doma, ali bez pomoći kralja Aleksandra, patrijarha Varnave, Aleksandra Belića i mnogih drugih velikih ljudi Ruski dom bi izgledao mnogo – mnogo skromnije.“

„Lučinuška“ je pevala i melodije nastale na stihove Ljermontova i Puškina. Predavanje profesora bilo je propraćeno slikama iz tridesetih i četrdesetih godina 20. veka, na kojima su učenici i učitelji Ruske škole i gimnazije. Publika je imala prilike da čuje pesme na ruskom, srpskom, ukrajinskom i beloruskom jeziku.
Horu su dirigovale Milka Rodić Pajević i Mirjana Nikolić, a od muzičke pratnje zadivili su nas harmonikaši Miloš Dobrić i Branimir Vulić, kao i gitaristi Jovica Miljković i Gradimir Spasić.

„Ovo je veče susreta tri vremena: prošlosti, o kojoj ste čuli u izlaganju prof. Tarasjeva; sadašnjosti – u kojoj se mi nalazimo i budućnosti. A kako budućnosti? Hor „Lučinuška“ je ušao u 47. godinu postojanja, a zarekli smo se da ćemo pevati bar onoliko, koliko godina danas slavi Ruski dom, a za kasnije ćemo se dogovoriti“, reči su Branislave Marković, propraćene gromoglasnim aplauzom.


Još jedan izuzetan koncert „Lučinuške“ očekuje se 16. juna u Aleksincu i bez sumnje, „Lučinuška“ će ponovo zasijati. Ljubiteljima slovenske muzike preporučujemo zvanični sajt hora, i snimke koncerata na jutjubu, a mi smo za vas  pripremili slike sa koncerta ovog izuzetnog hora u Ruskom domu.

Dopisnik: Dajana Lazarević