Kada stručnjaci predvide nešto, skloni smo da im verujemo. Oni se, naravno, ne nazivaju stručnjacima bez razloga. Ali ponekad, eksperti mogu itekako da pobrkaju lončiće. Ovog puta, petominutnim ćutanjem odajmo poštu „stručnjacima“ koji su smatrali da mogu predvideti buduća dešavanja – jasno propala…

#1 Grudi će biti otkrivene za manje od 5 godina. – Rudi Gernrik

Pronalazač monokinija, Rudi Gernrik, tvrdio je da modna revolucija dolazi 1962. godine. Ovaj talentovani dizajner ušao je u istoriju kao čovek koji je izmislio jednodelni (topless) monokini, a kao futurista u svetu mode, ovako je on video modnu revoluciju kroz jesenju kolekciju.

#2 Gitar-grupe će postati AUT. – Dik Rou

Dik Rou, producent i muzički urednik Decca Records-a, rekao je „NE‟ Bitlsima 1962. godine i verovatno odbio najveću šansu  svog života.  Nekoliko meseci kasnije, potpisali su ugovor sa produkcijom EMI Records za koje su snimili svoj prvi album u Londonu.

Na kraju su Rolingstonsi imali koristi od „najvećeg grešnika u istoriji muzike‟: odmah pošto su Bitlsi postali hit u Engleskoj, Dik Rou je u TV emisiji Juke Box Jury na BBC One govorio o Rolingstonsima da će biti popularniji od Bitlsa, i pritom potpisao ugovor s tim gitar-bendom.

#3 Veći avion nikada neće biti izgrađen. – inženjeri Boinga

Ovo su izgovorili inženjeri Boinga 1933. godine, odmah nakon probnog leta dvomotornog Boinga 247 – mogao je da smesti jedva 10 putnika. Na našu sreću, a i na sreću kompanije Boing, danas su nadmašili broj putnika u avionu za više desetina puta, pa tako Boing 777-300 može da primi čak 550 putnika.

Iako Boing radi na daljim poboljšanjima svojih aviona, njihov najveći konkurent, Erbas (Airbus), ih je odavno nadmašio u pogledu kapaciteta putnika: Erbas A380-800 može da primi neverovatnih 853 putnika.

#4 Mislim da na svetskom tržištu ima mesta za možda 5 računara. – Tomas Dž. Votson

Tomas Dž. Votson, predsednik IBM korporacije, veoma poznat po ovoj legendarnoj izjavi, ali ga možda nismo dobro shvatili – možda je čovek hteo da kaže 5 računara u kući?

Svakako je fer reći da je gospodin Votson došao do pogrešnog zaključka te 1943. godine… Mada, u njegovu odbranu moramo reći da je samo nekoliko godina pre toga zvučalo gotovo nemoguće napraviti fotografiju mobilnim telefonom.

Inače, IBM je uveo čuveno „crveno dugmence“ nakon čega je kompanija Lenovo otkupila pravo na to.

#5 Koja bi bila prednost da se stigne negde par časova ranije? – Fridrih Vilhem III

Još davne 1838. godine, pruski kralj Fridrih Vilhem III nije verovao u pruge i železnice, kao ni u ubrzavanje tempa života. Verovatno nije bio zainteresovan za to, jer nije ni sam znao koliko bi to značilo nama koji ne živimo kao kraljevi.

Pitanje glasi: Da li Njegovo Veličanstvo i dalje odbacuje mogućnost pojednostavljenja života tako što se od tačke A do tačke B putuje brzinom većom od 300km/h?

Preveo i priredio: Željko MARJANOVIĆ

Izvor: redbulletin.com