Otvaranje osme sezone “FMU i Gvarnerius nagrađuju” u Gvarneriusu

U subotu, 25. maja, sa početkom u 20 časova, koncertom izuzetnog mladog tenora Stevana Karanca, svečano ćemo otvoriti osmu sezonu ciklusa koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu! Na programu koncerta su scene iz opera Don Pasquale, Donicetija, La bohème, Pučinija, Rigoletto i La traviata, Verdija koje će izvesti uz klavirsku saradnju Milice Ilić, a na sceni će mu se pridružiti gošće koncerta, soprani Katarina Radovanović, Isidora Stevanović, Marija Čuposki i Evgenija Jeremić.

Ciklus koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ pokrenut je 2012. godine, sa ciljem da najbolji studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu predstave javnosti svoj talenat i vrhunska dostignuća kao i da se skrene pažnja publike i medija na njihove uspehe. Učesnici ovog ciklusa su studenti osnovnih akademskih, master i doktorskih studija FMU, koji su tokom školovanja ostvarili vrhunske rezultate i istakli se kao najbolji. Do kraja godine, na 20 koncerata, nastupiće više od 35 mladih umetnika a ulaz na sve koncerte ciklusa je slobodan.

Stevan Karanac nakon završene muzičke škole „dr Miloje Milojević“, u Kragujevcu, kao stipendista Fonda za mlade talente, 2014. godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Mijailovića. Diplomirao je 2018. a iste godine nastavlja i master studije solo pevanja. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Katedra za solo pevanje dodeljuju mu nagradu iz fonda „Jelena Mihajlović – najboljem studentu studijskog programa za solo pevanje u akademskoj godini 2016/17“.
Kao aktivni takmičar na regionalnim i internacionalnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu osvaja brojne prve nagrade i nagrade laureata. Pohađao je brojne majstorske kurseve renomiranih operskih solista i reditelja. Završio je kurs operskog studija „Borislav Popović“, Narodnog pozorišta u Beogradu.
Operski repertoar isprva gradi ulogama u adaptiranim verzijama opera, kao i na operskim radionicama: Vladimir Lenski, iz opere „Evgenije Onjegin“, Nemorino, u adaptiranoj verziji opere „Ljubavni napitak“, Opere i teatra Madlenianum, kao i u ulogama u produkciji Operosa festivala: Tibald, „Romeo i Julija“ i Mengone, „Apotekar“, Jozef Hajdn. U Narodnom pozorištu u Beogradu od 2014. godine nastupa u preko deset malih uloga, a potom operski repertoar gradi i ulogama prvog faha, neretko i u drugim teatrima u Evropi. Posebno interesovanje pokazuje za operski opus Volfganga Amadeusa Mocarta izvodivši uloge: Bastijen iz opere „Bastijen i Bastijena“ (Narodno pozorište u Beogradu), Tito iz opere „Titusovo milosrđe“ (Operosa studio), Tamino, „Čarobna frula“, (Narodno pozorište u Beogradu- na srpskom jeziku, Hrvatsko narodno pozorište u Osijeku – koncertna verzija na nemačkom jeziku), Don Otavio, „Don Đovani“ (Pfefferberg Theater, Berlin, Nemačka, potom i Narodno pozorište u Beogradu u saradnji sa Operom i teatrom Madlenianum, kao i u GIPAC-ovim produkcijama – Kombank dvorana 2018. i UK Vuk Karadžić 2019.godine), Ferando, „Tako čine sve“ (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu).
Osim u Mocartovim tenorskim ulogama, ostvaruje se i u ulogama drugih kompozitora: Ernesto, „Don Paskvale“, Gaetano Doniceti (Narodno pozorište u Beogradu), Vojvoda od Mantove, „Rigoleto“, Đuzepe Verdi (Pfefferberg Theater, Berlin, Nemačka), Rinučo, „Đani Skiki“, Đakomo Pučini (Opera Pannonica, Osijek, Hrvatska), Rodolfo „Boemi“, Đakomo Pučini (Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, 2018. i Narodno pozorište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 2019.godine) i Alfredo, „Travijata“, Đuzepe Verdi ( Narodno pozorište u Beogradu). Do kraja kalendarske godine debitovaće u ulogama Don José, „Karmen“, Bizea (Sulz am Neckar, Nemačka), Edgardo „Lucija od Lamermura“, Donicetija i Faust (Faust), Gunoa (Srbija).
Prvi solistički koncert u Beogradu ostvaruje 2018.godine, kao pobednik takmičenja „Lazar Jovanović“, kada na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, uz orkestar Beogradski simfoničari i maestra Radana Jovanovića na koncertu „Četiri temperamenta“ premijerno izvodi i svoje aranžmane za dve solo pesme Miloja Milojevića, najavivši rad na aranžiranju njegovog ciklusa pesama „Pred veličanstvom prirode“. Kao prošlogodišnji dobitnik Grand Prix nagrade na kursu Oper Oder Spree u Beeskow-u (Nemačka) i dobitnik nagrade publike za najbolje izvođenje nemačkog lida, na ovom koncertu izveo je i Šubertovu solo pesmu Erlkönig u svojoj obradi Berliozovog aranžmana za orkestar i glas, a premijerno je u Srbiji na tom koncertu izvedena i simfonija „Četiri temperamenta“, Karla Nilsena.
Jedan je od osnivača Youkali tria, sa kojim ostvaruje brojne nastupe sa ciljem da opersku umetnost približi publici.