Pismo dvadesetogodišnjoj meni

S godinama dolazi i mudrost. Svu slojevitost ove mudre izreke najčešće spoznamo ako i kada dugo očekivana i teško stečena mudost stigne. Pa, iako više nisam naivno dijete koje sam nekada bila, nemam dovoljno godina da bih se mogla smatrati mudrom vremešnom damom. Pripadnica sam generacija „Y“ – dovoljno mlada da me mogu svrstati u „milenijale“, ali i dovoljno stara da pamtim život prije i uoči internet ere. Mada sam uslijed svih lijepih i manje lijepih razdoblja koja su obilježila moje dvadesete, ipak naučila dvije-tri stvarčice. O životu. Ljudima. Međuljudskim odnosima. Ljubavi. Prijateljstvima. Porodici. I što je najvažnije – o sebi. Pa, kako je put do istinske mudrosti već svakako naporan i dug, napisala sam pismo dvadesetogodišnjoj meni. Odnosno, nekolicinu stvari koje je lijepo i korisno znati bez obzira na dob.

Draga N.,
Najprije bih ti savjetovala da skratiš vrijeme koje trenutno provodiš na na socijalnim mrežama poznatijim kao hi5 i MySpace. Vjerovala ili ne, društvene mreže mogu čekati, ali eseji/seminarski/ispiti ne mogu i neće. Nadalje, bilo bi lijepo da ponekad preskočiš večernji izlazak u korist opuštajuće večeri u privatnosti tvog doma. Vjerovala ili ne, malo vremena posvećenog samo i isključivo tebi ti neće škoditi.
Savjetovala bih ti i da se prestaneš zamarati silnim besmislicama koje redovno čitaš u ženskim časopisima i knjigama samopomoći. Vjerovala ili ne, za nekoliko godina ćeš svoja trenutna štiva nazivati „pop-psihologijom“. O da. Kada odrasteš i shvatiš da stvari u životu najčešće nisu crno-bijele. I ne, ne postoje čarobne formule, niti magični recepti za sreću i uspjeh. Život nije odjevni predmet univerzalne veličine, iako mnoge knjige i časopisi tvrde suprotno.
Vjerovala ili ne, doći će vrijeme kada ćeš spoznati da prvo i posljednje životno pravilo, a to je da život nema pravila. Na ovom svijetu ništa nije sigurno niti izvjesno. Sigurnost i stabilnost samo su iluzija, dok je neizvjesnost prva i jedina izvjesnost. Stoga, manje brini o budućnosti i ne opterećuj se s prošlosti. Barem pokušaj savladati dragocjenu vještinu (življenja u) sadašnjosti.
Također, nauči ljudima postaviti granice i s vremena na vrijeme stavi sopstvene želje i potrebe ispred tuđih. Ne možeš, niti ćeš ikada moći svima ugoditi. Ali nauči kontrolirati i vlastiti ego, jer razuzdan ego nije dobar drug.
Život je prekratak za zamaranje površnim stvarima. Stoga, ponosno nosi svoju supersvijetlu put i uštedi silni novac koji trenutno ostavljaš u kvartovskom solariju. Nauči voljeti sebe upravo takvu kakva jesi – sa svim svojim vrlinama i manama. Ali najprije prihvati sebe takvu kakva jesi, sve i ako i kada to izvjesni pojedinci ne učine.
Dvosmislene komplimente, grube riječi i zlobne komentare ne uzimaj previše srcu. Nažalost, ljudi često sopstvene nedostatke traže u drugima, te u devet od 10 slučajeva … nije do tebe, do njih je.
Nisi savršena. Nikada nećeš biti savršena. I to je savršeno okay.
Da nekom čarolijom primiš i pročitaš ovo pismo, najvjerojatnije ga ne bi razumjela. Barem ne dok malkice ne odrasteš. Ali i to je savršeno okay. Kockice se većinom poslože samo onda kada treba da se poslože. Ni prije, ni kasnije. U međuvremenu … Voli. Putuj. Istražuj. Živi.

Što je najvažnije, za nekoliko godina voli tu naivnu djevojčicu koja si nekad bila. Jer, da nije bilo nje, ne bi bilo ni žena koja si danas.

Malo starija Ti

Piše: Nida Dil