◊ prevela i adaptirala Milica Stanisavljević ◊ Izvor: PopSugar.com ◊ Izvor fotografija: Everett Collection

Ako i nakon našeg prvog teksta u okviru rubrike Praznični specijal niste uspeli da probudite praznični duh, vaš problem i dalje ima lek a to su klasici praznične kinematografije. Iako se svake godine prave novi filmovi, malo je njih koji se ubroje među suštinski bitne filmove vredne višegodišnjeg gledanja. 🙂

Sajt PopSugar.com donosi nam filmske klasike, od crno-belih pa do modernijih. Iako je vrlo moguće da ste većinu njih gledali, isto tako je moguće da ih se i dalje niste zasitili. Pa, da počnemo.

Divan život (It's a Wonderful Life)

Najcitiranija scena ovog filma je verovatno poslednja, kada nam Džordžova ćerka govori kako anđeo dobija svoja krila, ali je još mnogo nezaboravnih momenata, poput one plesne scene kada se pod otvori. Ako vam ni glas Džimija Stjuarta ne donosi osećaj da su praznici tu, ovaj film morate pogledati odmah.

Božićna priča (A Christmas Story)

Film Božićna priča je pun vrednih životnih lekcija, a pored toga, vanvremenski je klasik koji ne prestajemo da citiramo tokom cele godine. Praznici su idealno vreme da se osvrnemo na sve vrednosti kojima nas protagonisti ovog filma uče.

Sam u kući (Home Alone)

Božićni odmor (Christmas Vacation)

Vilenjak (Elf)

Beli Božić (White Christmas)

Beli Božić nije samo praznični film na čijem gledanju tate insistiraju. On je porodični klasik sa razlogom. Sa prologom u ratnom periodu koji će vas emotivno prodrmati, stvari postaju samo toplije uz glas Binga Krozbija.

Božić Čarlija Brauna (Charlie Brown Christmas)

Čudo u 34. ulici (Miracle on 34th Street)

U stvari ljubav (Love Actually)

Božićni duhovi (Scrooged)

Nevaljali Deda Mraz (Bad Santa)

Piskaralo uvek željno čipsa, vina, trilera i društvenih igara. Bacila u vodu tri godine ekonomije da bi zaplivala u vodama pisanja, studiranja španskog, i življenja, generalno. Nije se pokajala. Neće reći koliko ima godina, jer i kad kaže – niko joj ne veruje.