Prolećno razmrdavanje

Proleće nam je kalendarski stiglo, a nadamo se da će nam što pre stići i u stvarnom životu. Ipak, dok maštaju o suncu, lepom vremenu i dugim šetnjama, mnogi studenti proleće dočekuju atrofiranih mišića i sa po kojim kilom viška od svakodnevnog sedenja u čitaonici, za vreme zimskih ispitnih rokova i fakultetskih obaveza kojima nikako da se nazre kraj. Ako spadate u grupu onih kojima se čitave zime celokupno kretanje svelo na lagani hod na relaciji menza-soba-čitaonica (i obrnuto), krajnje je vreme da se razmrdate – a evo i nekih predloga za to.

Ako vam je generalno teško da se naterate na neku iole ozbiljniju fizičku aktivnost (jer vam se rano ujutru spava da biste vežbali, blam vas je da idete sami na trčanje ili u teretanu ili vas, jednostavno i iskreno rečeno, mrzi), studentski i domski život imaju odlično rešenje za ovaj problem – udružite se sa (do)cimerom/(do)cimerkom koji su u ovom pogledu aktivniji. Čak i ako nađete nekog sličnog vama, sigurno će vam biti lakše da se aktivirate udvoje, uz međusobni podstrek i podršku.

Ako ste takmičarskog duha, eto i prilike da se motivišete međusobnim nadmetanjem ko će prvi dotrčati do cilja ili uraditi više trbušnjaka, a sistem nagrađivanja takođe može biti od pomoći – obećajte sebi da ćete se za uspešno obavljen plan počastiti zajedničkim odlaskom u bioskop ili možda velikom šoljom tople čokolade, jer utrošena energija mora i da se nadoknadi. 🙂

A pored toga što upliv u aktivno proleće zajedničkim snagama može pomoći u pogledu motivacije, može učiniti zabavnijim i samo vežbanje – tako što ćete prionuti na neke od vežbi koje se rade udvoje. Naravno, na internetu možete pronaći gomilu ideja za vežbanje u paru, a evo i nekih zabavnih vežbi koje nudi sajt greatist.com.

Jedna od najjednostavnijih, a efektnih aktivnosti koje vam mogu probuditi mišiće zaspale od sedenja u čitaonici svakako je pešačenje – a studentski gradovi uglavnom imaju sasvim solidnu ponudu maršruta kojima se možete zaputiti. Što „uzbrdije“ i(li) što bliže prirodi, to efektnije. 🙂 Studenti željni kretanja u Nišu sigurno neće pogrešiti ako reše da treniraju kondiciju šetnjom do Bubnja, a za one ambicioznije, peške se, mada ravnom putanjom, može stići i do Čegra i Niške banje (provereno!). Za one koji studiraju u Novom Sadu – vaša studentska tela će vam sigurno biti zahvalna ako ih bar jednom nedeljno popnete na vrh Petrovaradinske tvrđave. Destinacija odlična za šetnju i lagano sticanje kondicije, a pogled koji se pruža sa cilja vredan je upale nožnih mišića.

Odličan izbor za razmrdavanje po lepom vremenu svakako su i teretane na otvorenom – danas ih imaju čak  i manja mesta, pa ćete ih sigurno naći i u svojim studentskim gradovima. Neke od dobrih strana ovakvih  teretana: činjenica da za njihovo korišćenje ne morate dodatno da praznite svoj ionako ne previše pun studentski džep, kao i mogućnost da vežbate na (uslovno rečeno) svežem i čistom vazduhu. S druge strane, spremite se na ideju da ćete možda morati da čekate u redu dok se poigraju deca koja ove teretane tretiraju kao igrališta, ili dok suncem obasjani difovci završe sa spremanjem kolokvijuma. 😀 Takođe, sprave koje se nude umeju da budu u ne baš fantastičnom stanju i manje raznovrsne nego u klasičnoj teretani, ali za potrebe vraćanja studentskih mišića u život sigurno će poslužiti.

I jedna zanimljiva stvar – iako su upravo knjige bile te koje su vas držale prikovane za stolicu i krivile vam kičmu, možete ih pretvoriti i u nešto potpuno suprotno: pomoćnike pri vežbanju. Razgibavanje pri kome ćete knjige koristiti kao neku vrstu tegova (ah, simbolika!) svakako možete smisliti i sami, a evo i nekih jednostavnih vežbica koje smo pronašli za vas (u svojevremeno popularnom tinejdž časopisu “Cool Girl” 🙂 ):

I na kraju, ako fizička aktivnost podmlađuje – zašto joj ne biste dopustili i da vas vrati u detinjstvo? Iskoristite lepo vreme da se u obližnjem parku ili ispred/iza doma podsetite kako se igraju školice, ili kako se preskače vijača, ili možda lastiš. A zašto ne biste okupili društvo i organizovali mini-turnir u nekoj od navedenih „disciplina“, ili se možda prisetili kako ste u osnovnoj školi igrali čuvene “između dve vatre”? Naravno da će vas mnogi gledati čudno, ali nije nemoguće da vam se neko i pridruži. Na kraju krajeva, jedino bitno je da će vas skakutanje po kredom nacrtanim kvadratima i preko razapetog lastiša razmrdati i, sasvim sigurno, nasmejati i oraspoložiti.

Želimo vam lepo vreme, dobro društvo i uspešno razmrdavanje! 🙂


Izvor fotografija: runners.mx, pixabay.com, glasopova.rs

 

Po struci je profesor srpskog jezika i književnosti. U stvarnom životu bavi se novinarstvom, pisanjem poezije i proze i stvaranjem šarenih kreacija od svega što joj se nađe pri ruci. Voli uvrnute knjige, jednostavne ljude,  i nebo u svim njegovim varijantama.