Činjenica je da je fudbal odavno prerastao epitet najvažnije sporedne stvari na svetu. U prilog tome govori činjenica da je  ljubav prema lopti sklapala trajna drugarstva, (privremena) ratna primirja, ali i da su fudbalom prikupljena novčana sredstva često pomagala  ugroženima da nastave sa svojim životima.

Međutim, i tako važna igra ima svoje falinke, najčešće na polju pravednosti i dinamičnosti.

Kako rešiti problem?

 

Ovo su moja 4 predloga:

 • Invazija tehnologije na travnate terene.

  Ovo je korak na kome se zapravo radi, međutim, to sve ide nekako presporo. Potrebno je uvođenje ogromnog broja kamera koje će pokrivati svaki pedalj terena (uz nezaobilazno pregledavanje snimaka svake sporne situacije), a i da se ne lažemo, potrebno je i delioce pravde zameniti metalnim kolegama ili makar  supervizorom. Čim sam napisao ovu rečenicu odmah sam se setio utakmice Arsenal-Čelsi kada je zbog  igranja rukom delilac “pravde” Mariner isključio igrača domaće ekipe. I to pogrešnog. Falio je tu glas  koji bi preko bubice rekao sudiji…ma, rekao bi sudiji da je ćorav i da kako stvari stoje živ neće napustiti stadion. Ako ništa drugo.

 • Ukidanje gola u gostima.

  Za ženski deo sledi kratko objašnjenje; kada ekipe igraju dva meča (jedan kod jednih,a drugi kod drugih), logično, pobeđuje onaj ko u tom dvomeču da više golova. Međutim, ako su izjednačeni, prolazi ekipa koja je dala više golova kao gost tj. na terenu svog protivnika (verujem da sve ovo znate, ali iz velike ljubavi prema vama reših da ipak ponovo objasnim).

  Upravo ovo pravilo predstavlja jedan od razloga zašto se fudbal pretvara u šah, zašto Nemačka ne liči na  Nemačku i zašto Brazil nije više onaj Brazil. I najvažnije, mnogo više faktora utiče na krajni ishod meča od igranja u svom gradu (poput kvaliteta, fizičke i mentalne snage, ali i sreće). Danas bre svi nešto mrse i taktiziraju. Kod kuće igraš ovako, u gostima onako.  Moćnici UEFE, svaki gol treba da bude ravnopravan.  Svaki gol je poseban i lep na svoj način…pa čak i onaj sa “kreča”. Pa da vidiš borbe i kidisanja 11 na 11!

 • Vraćanje pravila “srebrni gol”.

  Ako se ipak desi da su nakon regularnog perioda igre  potrebni produžeci (2 puta po 15 minuta, i oba se igraju, bez obira na to ako neka ekipa vodi na kraju prvog), dolazi se do toga da em što gledaoci nakon 90 minuta moraju da odgledaju još čitavih pola sata (bez reklama) da bi znali ko je pobedio, em što su igrači toliko umorni i rezervisani da sva dešavanja u produžecima mogu da se spakuju u prvih 5-10 minuta. Ostalo otpada na psovanje, “bunarenje” i valjanje po travi u iščekivanju penala.

  Srebrni gol je kao pravilo postojao i podrazumevao je neodigravanje drugog produžetka ako neki tim vodi nakon završetka prvog (on i odnosi pobedu). Realno, imaš motiv da zgaziš protivničku ekipu u tih 15 minuta, jer niti ti se gleda niti ti se igra onih drugih 15. A da ne pominjemo činjenicu da se već u prvom produžetku može izbeći najnepravednija stvar u fudbalu, a to je penal-serija (jer se  skoro uvek namesti da je ona protivnicima majka a tvojoj ekipi maćeha, pasmater!). Sa druge strane, takozvani “zlatni gol” je bio toliko besmisleno pravilo da ga neću i objašnjavati.

 • Privremeno isključenje kao dodatak/zamena žutom kartonu.

  Mesi ima loptu. Mesi ide napred! Prolazi jednog igrača, drugog, kako igra ovaj čovek…auuuu! Kakav start protivničkog igrača. Žuti karton, slobodan udarac za Barselonu. Epilog priče: Mesi dobija štake na korišćenje 3 meseca, Barselona ostaje bez svog najboljeg igrača i strelca-dok protivnik dobija samo žuti karton i ostaje u igri (pa vi vidite ko je bolje prošao).Ok, može taj igrač da dobije u međuvremenu još jedan žuti (automatski crveni) ali takvih budala nema mnogo.

  Osim ako se ta budala ne zove Fabio Borini.

  Osim ako se ta budala ne zove Fabio Borini.

  Zbog pomenute situacije i njoj sličnih  bi bilo ispravno da “požuteli igrač” provede van terena određeni kazneni period (10 minuta) jer je igrač manje u terenu veliki problem, s obzirom na to da je brojčano jačoj ekipi olakšana naplata pomenutih štaka golovima.

  A još kad bi postojalo i nekakvo pravilo koje nalaže da se u takvoj situaciji postignuti golovi množe sa dva-svi bi bili mirni i sve bi potkolenice bile na broju.

 

Mladoliki blizanac koji najviše uživa u ženskom društvu, mesištu, hard rok/metal muzici i gledanju Premijer lige. Po zanimanju inženjer. U životu i na “Menadžeru” samo Crvena Zvezda. Zarazio je pola planete uzrečicom “pošteno”.
Pošteno.