Dan pobede nad fašizmom juče je proslavljen u Beogradu svečanim maršom pod imenom „Besmrtni puk“. Naši sugrađani i gosti iz drugih gradova Srbije su se okupili kod Groblja oslobodilaca, odakle je počeo marš. Sa Georgijevskim lentama na grudima i sa slikama predaka koji su učestvovali u ratu, okupljeni su šetali Bulevarom Kralja Aleksandra i zaustavili se kod Skupštine grada Beograda, gde je održan dvočasovni kulturno – umetnički program.

Okupljenima su se sa govornice obratili i Ambasadori Rusije i Belorusije, kao i učesnici Drugog svetskog rata – krasnoarmejci i srpski partizani. Nakon njihovog svečanog obraćanja, okupljeni su uživali uz pesme Moskovskog kadetskog hora i naše istaknute umetnice Merime Njegomir.

Atmosfera je bila lepa, često se orio poklič „Uraaa!“.  Vijorile su se srpska i ruska zastava, ali i zastave sa komunističkim obeležjima. Šetači su bili pretežno Rusi i Srbi, mada su se mogli čuti i jezici nacionalnih manjina.

Nakon programa ispred Skupštine grada Beograda, kolona je produžila u Ruski dom, gde je u 18 h bio emitovan film „28 Pamfilovaca“.


Tekst i fotografije: Dajana Lazarević