Slava Manastira Kaona kod Šapca je Velika Gospojina (28. avgust) i svake godine okupi veliki broj pravoslavnih vernika i poštovalaca samog Manastira.

I ove godine je u Manastiru bilo veoma radosno i nadahnjujuće. Posle bogosluženja koje je trajalo od 8 do 10 časova, upriličen je jednočasovni kulturno – umetnički program. Devojčice i dečaci u lepim narodnim nošnjama, nasmejani i ponosni, igrali su nekoliko vrsta narodnih igara, kao i neizostavno Užičko kolo, a podsetili su nas i na srpsku narodnu muziku i naročito voljene pesme o Kosovu i njegovim svetinjama.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački Lavrentije je blagoslovio proslavu i upriličio je svojim prisustvom. Goste je u Manastiru, toplo i domaćinski, dočekao iguman Filimon Zeković, koji se pobrinuo da cela proslava prodje u najboljem redu.

Nakon kulturno – umetničkog programa usledila je Trpeza ljubavi, na kojoj su se čule tople i iskrene zdravice omiljenih duhovnika ovog kraja. Gosti su uživali u slanim i slatkim poslasticama i prijatnim razgovorima.

Posle glasne pesme „Mnogaja ljeta“, gosti i domaćini su se rastali, poželevši jedni drugima još puno zdravlja i uspeha i, naravno, da se ponovo u radosti okupe i sledeće godine.

Podsećanja radi, Manastir Kaona je izgradjen u 14. veku, nalazi se na 20-ak kilometara od Šapca i posvećen je Arhangelu Mihailu. Prema predanju, podigla ga je Ikonija, sestra Miloša Obilića. U neverovatnoj lepoj prirodi, potpuno okružen šumama, ovaj manastir predstavlja svojevrstan brend Zapadne Srbije, a mnogi crkveni velikodostojnici su služili upravo tu.


Izveštava: Dajana Lazarević ◊ Fotografije: Denis Lazarević