Srećan ti rođendan

Sutra ćeš jedva dočekati sunce. Ustaćeš lagano iz kreveta ne razmišljajući ni o školi, ni o nervoznim drugaricama, možda samo malo o simpatiji. Znaćeš da je tvoj dan. Radovaćeš se, jer ti je rođendan.

Ti si još uvek dete, i za tebe sve to ima smisla.

Radovaćeš se još jednoj svećici na rođendanskoj torti očekujući da ti donese velike promene, nove stvari, nove ljude.

Ja nikada nisam volela rođendane, ali ti to sebi ne smeš dozvoliti. Moraš pustiti da sve ide svojim tokom ne razmišljajući šta će biti za par godina, ne želeći da znaš da li su se svi setili tvog rođendana, da li će ti neko pokloniti ono što si poželela. Moraš dozvoliti sebi da budeš princeza, da budeš sebi najvažnija najpre za rođendan, a onda kako odrastaš i u životu.

Dok razmišljam o tome šta bih ti poželela, shvatam da je to uglavnom ono što ja nisam imala ili umela.

Ja bih želela da ti budeš osornija i sposobnija nego što ću ja ikada biti. Neću da budeš stidljiva, već odvažna i jaka. Da sama koračaš i boriš se, a da mi budemo tu samo kao oslonac.

Volela bih da budeš dobar đak, ali da više uživaš u životu nego da brineš o zadacima. Hoću da čitaš više od mene, ali da manje živiš po knjigama.

Želim da budeš mudra u svemu, da ne hitaš i ne juriš u život, ali i da ga ne posmatraš pasivno kako prolazi mimo tebe.

Hoću da budeš svesna svoje lepote, ali da ti ne bude ono čime ćeš se pred drugima isticati.

Nažalost svako kroji želje prema svojim potrebama. Tako da, ove moje želje, uglavnom, imaju smisla samo za mene.

Najbolje je da ti poželim sve ono što ti želiš. Neka bude i loše za tebe, neka bude i teško i nepotrebno, ali neka je tvoje.

Sve se u životu nekako podnese i prevaziđe, ali najteže je izboriti se mišlju da si ono što ne želiš da budeš.

I, ono čega se nikada neću u svojim željama za tebe odreći, je da ti želim da uvek budeš blizu mene, da mogu da te volim kakav god ti život odabrala.


Izvor fotografije: www.shutterstock.co


Ceca voli da analizira, objašnjava sebi postupke i ljude, i neprestano se trudi da razume svet oko sebe. Veruje u bajke i jednoroge, a boji se pomisli da nismo svi, bar pomalo, dobri. Smatra da su ljubav i prijateljstvo osnova sreće. Duboko emotivno i razmaženo biće, koje daje sve od sebe da se svakoga dana promeni nešto nabolje.