Šta da radiš kad ništa ne radiš

I dok stojimo u redu jedni drugima na glavi u Birou (ne)rada, ne mogu se ne zapitati zilion pitanja – dokle ovako, čemu sve ovo, šta promeniti…  Kao neko ko ima višegodišnje iskustvo u traženju posla, jasno je da ne očekujem previše od te ustanove bez svrhe i smisla. Ipak, ponadala sam se da će me sačekati kurs šivenja ili možda nemačkog jezika, besplatna prilika za edukaciju koju drugačije ne mogu priuštiti. Umesto toga, dočekalo me je razočarenje u vidu spoznaje – ovo je samo javljanje, jedan klik, jedan upis da si još nezaposlena, i da zapravo razgovor sa savetnikom sledi tek za naredna tri meseca.

Pa dobro, šta i vredi.  Barem sam iskoristila priliku da prošetam do centra grada, po predivnom danu, sunčanom a prohladnom, i udahnem malo afternovogodišnje atmosfere… Vraćajući se domu imala sam vremena da porazmislim o svemu tome. Zar ljudi koji ne rade zaista ništa ne rade? Zar je sve u tom očekivanju da nam neko nešto da, zar ne želimo nešto sami da pokrenemo…? Reših zato da osvestim status nezaposlenog i prikažem, što se više setim, njegovih pozitivnih strana.

Znate ono – kad si mlad imaš vremena i energije, ali nemaš para…?

E pa upravo to! Nemaš novca – da, ali imaš vremena i energije! (Ne moraš čak ni biti mlad po godinama, dovoljno je da se tako osećaš.) Zato iskoristi prednosti koje imaš i nauči da uživaš u životu „neradnika“.

Prva misao dok sam šetala do kuće bila mi je – da imam pregršt vremena za šetnje! Za beskonačne šetnje ili one desetominutne, šetnje u vreme koje meni odgovara, pa bilo to u 9h ujutru ili uveče. Pregršt vremena za bilo koju fizičku aktivnost.

Zatim, pomisli samo na sve ono divno štivo nepročitano!

Koliko dugo si želeo da pročitaš ceo serijal Pesma leda i vatre, kao nezaposlen to konačno možeš. Ili nešto stručno. Koliko si puno hteo da izučavaš određeni predmet a dok si se školovao prosto nisi stizao zbog drugih obaveza? Sada konačno imaš vremena da bez žurbe izučavaš tu oblast.

Uči jezike.

Poznavanje barem jednog stranog jezika više nije samo poželjno, već spada u osnovnu pismenost. Obnovi jezik koji si već učio ili se osmeli da uploviš u vodu nepoznatog. Biće teško, ali je i zabavno, neću ni spominjati zbog čega je sve korisno.

Učini dobro delo.

Bez obzira da li ćeš pomagati rođaci u čuvanju dece, ili prijatelju da okreči stan, ili ćeš se priključiti nekoj volonterskoj organzaciji, svejedno šta je u pitanju, mogućnosti su beskonačne. Nema plemenitije stvari do učiniti nešto za nekoga.

Svi nekako jure za onim „stalnim poslom“, kao da je išta na ovom svetu trajno i kao da iko može da ti pruži sigurnost. Razbij te mitske priče i pogledaj realno. Osvrni se oko sebe i naći ćeš najmanje jedan način da zarađuješ honorarno. Naplati svoje znanje i veštine, drži privatne časove, sređuj stanove, radi ankete itd.

I, na kraju, ako ti se baš baš ništa od svih ultra-pametnih stvari ne radi, lenstvuj. Slobodno. Jer zašto i ne bi kad imaš vremena da odgledaš sve te serije i filmove i igraš sve te zaludne igrice; i možda će ti, baš dok beskonačno skroluješ po internetu, iskočiti neka stvarno dobra prilika za posao.


Izvor fotografije: pixabay.com

Pasionirani lenjivac istraživačkog duha. Kreativac sa diplomom. Nesuđeni psiholog. Voli pse, knjige, prirodu i intelektualne igrice. Boli je kada se ne čuva umetnost, kultura i planeta.