Svečano otvaranje 7. sezone “FMU i Gvarnerius nagrađuju” – Nikola Zaringer, klavir

Ciklus koncerata “FMU i Gvarnerius nagrađuju” pokrenut je 2012. godine, sa idejom da studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji su na svojim katedrama izabrani za najbolje, kroz solističke nastupe dobiju priliku da se predstave javnosti. Sedmu sezonu ovog ciklusa svečano će otvoriti višestruko nagrađivani mladi pijanista, koji niže uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu – Nikola Zaringer, u utorak, 29. maja 2018. godine (20č) u Centru lepih umetnosti Gvarnerius.

Na programu konceta su Bah/Buzoni, Betoven, Šubert, Bartok.

Sedmu sezonu “FMU i Gvarnerius nagrađuju” podržava Ministarstvo kulture i informisanja.

 

Nikola Zaringer (Beograd, 1996.) završio je Srednju muzičku školu ,,Stanković“ kao đak generacije, a kao prvoplasirani na prijemnom ispitu 2014. godine započeo je studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Trenutno je student četvrte godine u klasi prof. Vladimira Cvijića.

Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu, od kojih se posebno izdvajaju: nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije; prve nagrade na Internacionalnom pijanističkom takmičenju ,,Isola del Sole“ u Gradu (Italija, 2010), Klavirskom takmičenju ,,Slavenski“ u Beogradu (2012), Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici (2013), Banjalučkom bijenalu (2014), Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu (2014. i 2015.), Pijanističkom takmičenju ,,Klavitas“ u Smederevu (2016), Internacionalnom pijanističkom takmičenju ,,Davorin Jenko“ gde je bio i Laureat takmičenja (2017); a drugu nagradu osvojio je na Međunarodnom pijanističkom takmičenju ,,Citta’ di San Dona’ di Piave” u Veneciji 2015. godine. U kategorijama kamerne muzike, osvojio je treću nagradu na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije 2012. a iste godine i prvu nagradu na Internacionalnom takmičenju ,,Anemos Arts“ u Rimu.

Pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih pedagoga i pijanista kao što su: Jokut Mihailović, Kemal Gekić, Edmund Dejv, Hinko Haas, Manlio Pinto, Aidas Poudziukas, Ian Dzons, Milana Černjavska, Sergej Senkov, Eva Kupiec i Stiven Kovačević. Nastupao je na brojnim koncertima u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju, kao i na festivalima, poput ,,World Piano Conference” (Novi Sad)  i ,,IX Musiktage” (Seefeld, Austria). Dobitnik je nagrada Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, iz Fonda ,,Olga Mihailović” (nagrada za najtalentovanijeg studenta studijskog programa za klavir u akademskoj 2015/16. godini) i Fonda ,,Katarina Aćimović’’ (nagrada za najbolju interpretaciju sonate na godišnjem ispitu u akademskoj 2016/17. godini).