Veče opere – „BOEMI“ Đakomo Pučini – Operski ansambl Umetničke akademije iz Osijeka

U subotu, 24. marta 2018. godine u 20 časova u Ustanovi “Gvarnerius”, Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije, nastupiće Operski ansambl Umetničke akademije iz Osijeka, koji će izvesti arije iz opere “Boemi” Đakoma Pučinija. Ulaz na koncert je slobodan.

Operski ansambl UAOS je osnovan 2010. godine s ciljem javnog operskog delovanja, a okupio je muzičke umetnike grada Osijeka, bivše i sadašnje studente Umetničke akademije, profesore muzike kao i brojne goste iz zemlje i inostranstva (Srbija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Južna Afrika, SAD, Nemačka, Izrael…).

Pored scenskih operskih izvedbi, ansambl izvodi i koncertne nastupe operskih i operetnih dela, ali i ostale vokalne literature. Ansambl sarađuje s domaćim i inostranim gostima kao i s institucijama: Akademijom umetnosti iz Novog Sada, Fakultetom za muziku i vizuelne umetnosti Pečuj, Westminster Choir College, Prinston (SAD), dirigentima Simonom Peterom Dešpaljem, Balazsom Kocsarom kao i brojnim vokalnim solistima.

Do sada je Operski ansambl gostovao u Pečuju, Sarajevu, Beogradu, Skoplju, Bitolju, Splitu, Hvaru, Grožnjanu, Bujama, Umagu, Đakovu, Valpovu, nastupio je u Kolarčevoj zadužbini, na festivalima Hvarsko ljeto, Osječko ljeto kulture, Sarajevska zima, Skopsko leto, BitFest, Pečuj – evropski grad kulture, Ljeto valpovačko, u sklopu programa Jeunesses musicales Croatia

U punom sastavu, UAOS broji desetak vokalnih solista, 20 članova zbora i 28 članova orkestra koji zajedno čine jedinstven operski ansambl u Republici Hrvatskoj, koji se u svega nekoliko godina delovanja već čvrsto upisao na kartu kulturnih događaja, te prezentovao umetničke kvalitete i potencijale domaćoj i inostranoj publici. Umetnički menadžer ansambla je prof. dr Berislav Jerković.