XI DANI HARMONIKE – koncert laureata festivala i čuvenog ruskog akordeoniste Jurija Šiškina

U utorak, 16. aprila 2019. godine (20h) u Centru lepih umetnosti Gvarnerius održaće se završni koncert XI međunarodnog festivala „Dani harmonike“ na kojem će nastupiti laureati festivala i čuveni ruski akordeonista Jurij Šiškin. Koncert je pod pokroviteljstvom Predsednice Republike Srpske, gospođe Željke Cvijanović a ulaz je slobodan.

Festival „Dani harmonike“ je muzička manifestacija koja promoviše i afirmiše harmoniku i kulturno – muzičko stvaralaštvo u regionu. Pored koncerata, seminara i stručnih predavanja, u okviru festivala organizuje se takmičenje solista na harmonici, kamernih sastava i orkestara koje ocenjuje međunarodni stručni žiri, sastavljen od renomiranih i u praksi dokazanih muzičkih pedagoga i izvođača iz više zemalja.

Festival „Dani harmonike“ prvi put je održan u Ugljeviku (BiH) 2009. godine, a tokom svog razvoja festival se umetnički i geografski širio, tako da su se koncertne festivalske aktivnosti održavale i u Bijeljini od 2010. godine, a ubrzo i u Bogatiću i Beogradu, tako da je to jedan od retkih festivala koji se održava u dve države.

Jurij Šiškin je zaslužni umetnik Rusije, solista Rostovske državne filharmonije, rođen 1963. godine u Azovu (Rostovska oblast). Završio je srednju muzičku školu u Rostovu, a diplomirao na Rostovskom muzičko-pedagoškom institutu (koji danas nosi naziv konzervatorijum „S. V. Rahamanjinov”) u klasi profesora, kompozitora V. A. Semjonova. Postdiplomske studije je završio na Ruskoj muzičkoj akademiji „Gnjesini“ (Moskva) u klasi istog profesora.

Laureat je međunarodnih takmičenja u Nemačkoj (Kligenatl, 1988. godine), Americi (Kanzas Siti, 1990. godine), Italiji (Kastelfidrado,1991.godine). Od svoje sedamnaeste do dvadeset osme godine života učestvovao je na deset takmičenja različitog nivoa, a pobedio na sedam.

Jurij Šiškin spada među najpopularnije muzičare sadašnjice. U njegovom repertoaru su dela J. Bramsa, I. Handoškina,  A. Glazunova, S. Prokofijeva, I. Stravinskog, M. Musorgskog, P. Čajkovskog, K. Sen-Sansa, K. M. Vebera, Ž. Bizea, H. Rodriga, D. Šostakoviča, J. Štrausa, A. Koplanda,  A. Kusjakova, V. Semjonova, V. Podgornog, Dž Geršvina, S. Gubajduline i A. Pijacole.

Organizuje festivale i koncerte koji popularizuju harmoniku, drži predavanja i master-klasove u najvećim svetskim gradovima, nastupa kao koncertni izvođač u različitim regijama Rusije, takođe i na međunarodnim festivalima i takmičenjima. Snimio je osam kompakt-diskova.

O izvođačkoj umetnosti J. Šiškina najtačnije je govorio V. Gudi: „To je sinteza strasti, neograničenog tehničkog savršenstva, emocionalnog magnetizma i iskrenosti! Svoje interpretacije on crpi iz onih visina nadahnuća, gde možda počiva muzika, i gdje se rađa i odakle dolazi sama lepota.“