„Istorija je tako dosadna!“ „Ne zanima me ništa od ovoga!“ „Zašto uopšte moramo to da učimo?“ Čuo sam ove fraze u različitim oblicima, dok sam bio u srednjoj školi i na fakultetu. S obzirom na to da razumem da istorija nije svima interesantna, voleo bih da podelim sa drugima zašto je ja toliko volim.

Sahat kula, Kalemegdan

Pre svega, želim da se upoznam sa „temeljima“ različitih zemalja. Kada je u pitanju istorija, moja glavna oblast je svetska istorija. Volim svetsku istoriju, zato što mogu da naučim kako su funkcionisala društva, kako su ljudi međusobno stupali u interakciju, kako su rukovodili vladama, i o kulturama država u kojima nikada ranije nisam bio. Za mene, to je kao istraživanje sveta u kojem nikad nisam bio ili u koji ne mogu da odem.

Još jedan razlog zašto volim istoriju jeste da ona odgovara na mnogo više pitanja, nego što sam prvobitno mislio. Zašto slavimo određene praznike? Zašto se ovaj događaj odvija u ovoj zemlji? Zašto ova zemlja ima takve običaje? Lista se nastavlja i dalje. Nešto što se desilo pre više vekova može, delimično, da objasni zašto se dešava određeni trenutni događaj. Iskreno, smatram da je to prilično neverovatno.

Slika br. 2: Vodenica. Crkva Sv. Ilije u Mirijevu

Sledeći razlog zašto toliko volim istoriju je zato, što je to prozor u prošlost. Putovanje kroz vreme nije moguće da bismo videli kakvi su život i društvo bili za ljudsku rasu tada. Pa, šta da radimo? Čitamo u udžbeniku, pretražujemo na internetu, prisustvujemo predavanjima i sl. I kroz ove medije, mi smo u mogućnosti da „putujemo kroz vreme“, da istražimo i da razumemo periode, koje sami nikada nismo mogli. Zar to nije sjajno?

Jedan od najboljih aspekata istorije je taj što se nikada ne zaustavlja; bilo da se ponavlja ili ne, nastavlja se i nastavlja da se razvija kako svaki dan, mesec ili godina prolazi. Ponekad, imamo čak i priliku da svedočimo kako se piše istorija neposredno pred našim očima. Aktuelni događaji, koje vidimo pokrivene mas – medijima su zabeleženi i biće od velike koristi budućim generacijama. Gotovo nekoliko naših istorijskih knjiga već pokriva događaje, koji su se odigrali prilično nedavno; kao što je predsedništvo Baraka Obame. U budućnosti, učenici će učiti o događajima, kojima smo mi, trenutno, svedoci. Oni će moći da se osvrnu na ono što se dešavalo dok smo mi bili učenici.

Drveni vajat, Kaona

Da sumiram sve, istorija je jedna avantura. Omogućava mi da proširim moje vidike i istražujem različite kulture i ideologije. Odlično je naučiti kako se toliko stvari povezuje kroz istoriju i kakvi su njihovi efekti na svet. Ja se radujem tome, šta nam je istorija spremila i voljan sam da saznam još više i više o ovom svetu.


Izvor teksta: The Odysssey Online  ◊ Prevela sa engleskog Dajana Lazarević ◊ Fotografije: Denis Lazarević